Članek
Označevanje alergenov po novi zakonodaji
Objavljeno Mar 27, 2015

Konec preteklega leta je stopila v veljavo Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki je razveljavila zdajšnjo zakonodajo s področja označevanje živil natančneje Pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil. Bistvena sprememba označevanja je, da je po novem predpisana velikost črk na nalepkah. Vse oznake na živilu (razen označevanje številke za neto količino) morajo biti velike vsaj 1,2 mm, o čemer smo že pisali. Poleg tega je ena izmed novosti tudi označevanje alergenov.
 
Potrebno je označiti vsako sestavino ali pomožno tehnološko sredstvo, ki je navedeno na seznamu v Prilogi II omenjene uredbe ali pridobljeno iz snovi ali proizvoda s seznama v Prilogi II, ki povzroča alergije ali preobčutljivosti, se uporablja v proizvodnji ali pri pripravi živila in je še vedno prisotno v končnem proizvodu, čeprav v spremenjeni oblik.
 
Ime snovi iz Priloge II se poudari z vrsto pisave, ki se jasno razlikuje od preostalega seznama snovi, na primer po črkah, stilu ali barvi ozadja. 
 
Če seznama sestavin ni, potem je potrebno zapisati besedo »vsebuje«, ki ji sledi ime snovi ali proizvoda iz Priloge II.
 
Na seznamu Priloge II so med drugim zapisane naslednje sestavine:
 
arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih
oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
 
Čebelji pridelki na tem seznamu niso omenjeni, tako da zanje ni potrebno upoštevati teh zahtev, je pa potrebno upoštevati v primeru, da proizvajamo med z dodanimi oreški, pridelujemo medico ipd.  
 
Zaradi morebitnih sprememb seznama alergenih snovi priporočamo, da pri pripravi nalepk za sestavljena živila preverite seznam.