Članek
Aktivnosti pred obiskom čebelarjev v Evropskem parlamentu
Objavljeno Mar 27, 2015

Na novinarski konferenci na temo Brez čebel ni življenja, ki jo je danes, 27. marca 2015 na Turistični kmetiji Lazar v Ljubljani, organizirala informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, so sodelovali Boštjan Noč, predsednik ČZS in slovenski evropski poslanci g. Franc Bogovič, Alojz Peterle, dr. Igor Šoltes in dr. Milan Zver.

Uvodoma je potekal tradicionalen slovenski zajtrk, katerega so se poleg omenjenih udeležili tudi ostali predstavniki ČZS, MKGP, evropskih poslancev in novinarji. Po njem se je na novinarski konferenci Noč Boštjan zahvalil vsem osmim poslancev, Vladi RS in MKGP za podporo projektoma Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel. Projekta bosta predstavljena evropskim poslancem in odboru AGRI v Evropskem parlamentu 16. aprila 2015. Slovenski čebelarji želimo, da se dobra praksa medenega zajtrka prenese iz Slovenije v Evropo. Cilj vsake države naj bo, da uživa čim več lokalno pridelanih živil. Omenil je tudi projekt Svetovni dan čebel, za katerega ČZS želi, da ga čim preje razglasi OZN, na dan rojstva Antona Janše, to je 20.5. Prepričan je, da bo pobuda podprta tudi na Vladi RS in kasneje na OZN. Zaradi različnih dejavnikov primanjkujejo čebelje paše, zato ČZS vodi akcijo Človek posadi, čebela opraši, s katero želimo ohraniti našo krajino. S simbolično akcijo sajenja lip z znanimi osebnostmi želi spodbuditi ljudi, da v svojih okoljih posadijo medovite rastline, prizadeva pa si še, da bi sadili te rastline tudi na javnih površinah. Ob koncu se je ponovno zahvalil vsem osmim slovenskim evropskim poslancem za gostitev slovenskih čebelarjev v Evropskem parlamentu, saj so tako kot velja to v čebelji družini, pokazali enotnost ne glede na politično pripadnost. Franc Bogovič je izpostavil, da je čebelarstvo med najbolj aktivnimi področji v kmetijstvu. Vesel je, da ima ČZS koncesijo za opravljanje JSSČ, saj je celotna ekipa v preteklosti že pokazala kaj vse lahko naredi. Povedal je, da je kot sadjar že vrsto let koristnik uslug čebel in dokazal, da se z umnim delom in kmetovanjem da sobivati drug z drugim.

Na kratko je predstavil gostitev čebelarjev sredi aprila v Bruslju. Zjutraj bo najprej potekal medeni zajtrk s predstavniki in odločevalci Evropskega parlamenta in Evropske komisije, nato pa bo na seji Odbora za kmetijstvo (AGRI) potekla predstavitev slovenskega čebelarstva in že omenjena projekta. Celotna seja bo namenjena čebelarstvu, saj se bodo po slovenski predstavitvi, predstavili še francoski čebelarji. Skupen cilj vseh slovenskih evropskih poslancev je, da s svojo prisotnostjo pokažejo podporo ČZS, hkrati pa pokažejo, da so sposobni stopiti skupaj in izpeljati skupne projekte. Alojz Peterle se je navezal na preteklost in omenil status kranjske čebele, ki si jo je Slovenija izborila v predpristopnih pogajanjih. Vesel je, da se medenega zajtrka zavedajo tudi predšolski otroci. Pomembno vlogo v čebelarstvu pa ima tudi področje apiterapije, katere znanje se širi dalje.

Dr. Milan Zver uvodoma pove, da je vesel pobude o predstavitvi čebelarstva v Bruslju in upa, da bo ta dosegla svoj cilj. Izpostavil je pomen zdravega načina prehranjevanja in lokalno pridelane hrane. Vstop v EU in skupna kmetijska politika ni do sedaj prinesla kvalitetnih premikov. Meni, da je potrebno o zdravem načinu prehranjevanja začeti pri najmlajših. Če bi čebele lahko govorile, bi povedale, da so ponosne, da živijo v tako naklonjeni državi, kot je Slovenija, je dejal dr. Igor Šoltes. Zaskrbljen je, da se povečujejo uporaba pesticidov in s tem ogrožanje bivanjskega okolja čebel. Naloga Slovenije je, da zavaruje svojo suverenost, da ne bodo ljudje odvisni od velikih korporacij. Ob koncu novinarske konference so slovenski evropski poslanci na Turistični kmetiji pri Lazarju zasadili lipe in pritrdili označevalno tablo njihovega lipovega drevoreda.

Lidija Senič, vodja JSSČ