Članek
Slovenski čebelarji v evropskem paralmentu
Objavljeno Apr 20, 2015

Bruselj, 16. april 2015 - Vsi slovenski evropski poslanke in poslanci: dr. Milan Zver, Tanja Fajon, Alojz Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tome, dr. Igor Šoltes, Franc Bogovič in Patricija Šulin so danes v Bruslju gostili predstavnike slovenskega čebelarstva. Podpirajo namreč pobudo Slovenske čebelarske zveze za Evropski medeni zajtrk in pobudo Organizaciji združenih narodov, da 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Na ta dan se je namreč leta 1734 rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša. Pobudo slovenskih čebelarjev je v Evropskem parlamentu toplo pozdravil tudi predsednik Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja Czeslav Adam Siekierinski in podpredsednica Evropskega parlamenta Mairead McGuinness.
 
"Vsi podpiramo vašo pobudo in se zavedamo, da je zelo pomembna za okolje in čebelarstvo," je bil kratek a jedrnat predsednik Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja Czeslav Adam Siekierinski, ki je tudi vodil celotno razpravo v pristojnem odboru.
 
Pobudo slovenskih čebelarjev sta v Bruslju predstavila generalna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.
 
"Pozdravljam Slovenijo in njene čebelarje, saj imajo zelo pomembno sporočilo za vse v Evropski uniji. Vsi se zavedamo, da so čebele pomembne za opraševanje in varnost hrane, vendar nas sedaj Slovenija opominja, da naj se tega še bolj zavedamo in na tem področju tudi nekaj naredimo. Zelo pozitivno sem presenečena nad prizadevanji Slovenije in si želim, da bi tudi vse preostale države članice enako razmišljale. Veliko sreče želim projektu Evropski medeni zajtrk, saj konec koncev vsi obožujemo med in pozdravljam pomembno iniciativo za priznanje Svetovnega dne čebel, da se z njo vsi pričnemo zavedati pomena in zaščite teh malih bitij, ki nam toliko pomenijo. Dobro opravljeno,"je bila v svoji izjavi zgovorna Mairead McGuinness, podpredsednica Evropskega parlamenta.