Članek
Minister Židan na otvoritvi tedna Evrope tudi o "svetovnem dnevu čebel"
Objavljeno May 07, 2015

Minister mag. Dejan Židan se je danes udeležil otvoritvenega dogodka od Tednu Evrope 2015, ki poteka od 4. – 9. maja. Na srečanju z mediji so sogovorniki poudarili pomen hrane tako iz lokalnega kot tudi globalnega vidika. Glavna tema letošnjega Tedna Evrope, je namreč hrana, oziroma »OKUSI EU«.
Minister mag. Židan je v nagovoru izpostavil, da kmetijska politika EU spoštuje interese posameznih držav članic in omogoča tudi razvoj regionalne kulinarike. Izrazil je pričakovanje, da bo Evropska komisija pri sklepanju trgovinskega sporazuma (TTIP) z ZDA zaščitila žlahtno tradicijo evropskega kmetijstva. Še posebej je minister mag. Židan izpostavil pomen slovenskih zaščitenih kmetijskih proizvodov in živil. V registru EU jih je trenutno že več kot 1200, med njimi je tudi 26 slovenskih, od tega 22 zaščitenih v EU. Po njegovih besedah v primeru zaščitenih proizvodov ne gre zgolj za tradicijo in zgodovino, ampak tudi za pomemben ekonomski interes, saj gre za dovoljeno »pozitivno diskriminacijo« na trgu.
 
V nagovoru je minister izpostavil tudi pobudo Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel, ki jo Slovenija na pobudo čebelarske zveze aktivno vodi od aprila letos. Pojasnil je, da je v ponedeljek prišla potrditev o uvrstitvi te pobude tudi na dnevni red zasedanja Sveta EU za kmetijstvo, ki bo prihodnji teden v Bruslju. 20. maj naj bi Združeni narodi razglasili torej kot svetovni dan čebel.
 
Letošnji Teden Evrope bo sicer postregel  z brezplačnimi delavnicami, predavanji, stojnicami z zaščitenimi izdelki, razstavami – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodeluje z razstavo o slovenskih zaščitenih kmetijskih proizvodih in živilih ter z okroglo mizo na temo »Zaščiteni proizvodi kot priložnost Slovenije« (četrtek, 7. 5. ob 11. uri). 


http://www.mkgp.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/8016/