Članek
Izdelava narejenca
Objavljeno May 07, 2015

Pri čebelah izvajamo različne tehnološke ukrepe z namenom vzdrževanja močnih in odpornih čebeljih družin, ter vzdrževanja populacije varoj na še dopustni ravni.  Tako je v sedanjem času  priporočljivo izvajati apitehnične ukrepe s ciljem zaviranja rojilnega razpoloženja, razmnoževanja čebeljih družin in pridobivanja neoporečnega voska.  Eden od takšnih apitehničnih ukrepov  je tudi odvzemanje zalege. Čebeljim družinam odvzemamo zalego iz različnih razlogov, npr. za oblikovanje narejencev, preprečevanje rojilnega razpoloženja, krepitev družin na paši itd. Z vsakim odvzemom pokrite zalege izločimo iz družine tudi nekaj varoj. Koliko varoj na ta način odstranimo iz družine, je odvisno od napadenosti in od obsega pokrite zalege, ki jo odvzamemo iz družine.

Mlade družine z zalego lahko narejamo v obdobju zaviranja nastanka rojilnega razpoloženja, v obdobju preprečevanja rojenja čim prej v maju in juniju. Temu ustrezna naj bo tudi moč narejenca. Za narejenca v maju potrebujemo 1–2 sata, v juniju že 3–4 sate pokrite čebelje zalege. Nato narejenec širimo in oskrbujemo, da se bo razvil v družino, sposobno prezimovanja v eni etaži  gospodarskega panja. Ekonomsko najbolj upravičeno je zgodnje narejanje mladih družin, v maju, saj z manj zalege in manj čebelami dosežemo enak cilj, kot če jih narejamo kasneje z več zalege in več čebelami.

Mlado družino ali narejenec  si lahko   v tem času naredimo na zelo preprost način. Iz močne čebelje družine vzamemo dva sata pretežno pokrite zalege s čebelami vred in ju vstavimo v prašilček oz. v prazno naklado. Pri tem moramo seveda paziti da iz družine ne odvzamemo matice.

Na vsako stran pokrite zalege dodamo meden sat in satnico, prenesemo na drugo lokacijo , ki je oddaljena vsaj 3 km, tako da se pašne čebele ne morejo vračati v staro domovanje. . Iz mlade zalege bo  čebelja družina potegnila matičnike. Te po 9 dneh uničimo in dodamo odbran pokrit matičnik iz izbrane družine, ki ga zaščitimo z alufolijo. Matičnike pridobimo iz pazljivo izbrane čebelje družine. Ta mora biti mirna, nerojiva, številčno najmočnejša in dobra medarica . Obstaja velika možnost, da bodo matice vzgojene iz takšne zalege nasledile lastnosti takšne družine.

Pri narejencu z zrelim matičnikom se po približno dveh dneh izleže mlada matica, ki začne v primeru uspešne oprašitve zalegati v desetih dneh. Po približno 25 dneh so takšne čebelje družine brez pokrite zalege, tako da so vse varoje na odraslih čebelah,  izpostavljene in jih je mogoče uničiti, zatiranje opravimo po navodilih veterinarja NVI. Po dveh tednih od dodajanja zrelega matičnika narejenca prvič pregledamo in ugotovimo, če matica zalega in če ima družina dovolj hrane. Ob tem lahko po potrebi opravimo tudi pomik čebeljega gnezda.