Članek
Dan očarljivih rastlin 2015
Objavljeno May 16, 2015

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki vsako leto poteka v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin. V letu 2015 bodo številne ustanove po svetu že tretjič gostile različne vrste dogodkov, ki bodo povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012 in 2013 je potekalo do 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji bo v letu 2015 Dan očarljivih rastlin potekal že četrtič. Dogodke koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki skupaj s številnimi sodelujočimi ustanovami vsako leto organizira osrednji dogodek v ljubljanskem botaničnem vrtu in druge dogodke na v različnih krajih po Sloveniji. V letu 2014 se je dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji udeležilo preko 1000 obiskovalcev.
V letu 2015 bo v Sloveniji osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin potekal v petek, 22.5.2015. Spet se bomo srečali v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.
Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo. Dopoldansko dogajanje (od 9h do 15h) bo namenjeno organiziranim skupinam šolskih otrok, v popoldanskem času (od 15h do 17h) pa so vabljene, da dogajanje na stojnicah obiščejo družine in drugi nenajavljeni obiskovalci.
Po zaključku dogajanja na stojnicah, pa bo ob 17h na sporedu še ura pravljic za otroke in družine s pripovedovalkama Ireno Cerar in Tadejo Pungerčar, ob 18h razglasitev rezultatov literarnega in likovnega natečaja Očarljiva barvitost rastlin ter odprtje razstave nagrajenih likovnih del ter ob 18:30 eksperimentalna likovna delavnica za odrasle, ki jo bo vodila akademska slikarka Alenka Sottler.

Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Vse informacije o dogodkih v okviru Dneva očarljivih rastlin so dostopne na spletnih straneh:
SDBR: http://www.plantslo.org/dan_rastlin/index.php
EPSO: http://www.plantday12.eu/slovenia.htm

V SPODNJI PRILOGI SE NAHAJA PROGRAM DNEVA OČARLJIVIH RASTLIN