Članek
Skupnost občin Slovenije podpira pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan
Objavljeno Jun 09, 2015

Dne 29.5.2015, je predsedstvo SOS na svoji 2. redni seji sprejelo sklep, da Skupnost občin Slovenije podpira pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel pri Organizaciji združenih narodov.

Na sestanku z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom je bila namreč izpostavljena želja, da tudi občine podprejo pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel pri Organizaciji združenih narodov, saj bo Slovenija v ta namen pristopila k aktivnemu lobiranju.

V okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva, ima pomembno mesto ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato je čebelarska zveza Slovenije ob podpori Republike Slovenije, Organizaciji združenih narodov predlagala, da 20. maj postane svetovni dan čebel, ki je tudi rojstni datum čebelarja Antona Janše.

Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med opraševalci najpomembnejšo vlogo. Z opraševanjem rastlin čebele tako pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano, ter s svojimi visoko hranljivimi izdelki (med, matični mleček, cvetni prah, …) tudi hranilno varnost prebivalstva.

Skupnost občin Slovenije zato naprošamo slovenske občine za podporo in promocijo.