Članek
Strokovna razprava o osnovni odbiri ter Dan kranjske čebele v Pomurju
Objavljeno Jun 09, 2015

Letošnjo strokovno razpravo o osnovni odbiri in izločevanju križancev in Dan kranjske čebele bo JSSČ organizirala skupaj s pomurskimi čebelarji in z vzrejališčem čebeljih matic Kavaš.

Dogodek se bo odvijal v Gostilni pri Črncu v Odrancih (Ravenska 64 a, 9233 Odranci) in sicer v soboto, 20. 6. 2015 od 9.00 ure dalje.

Dogodek je namenjen vzrejevalcem in čebelarjem, še zlasti tistim, ki čebelarijo v okolici vzrejališč čebeljih matic, saj prav ti z vestnim čebelarjenjem in predvsem izvajanjem osnovne odbire zelo aktivno sodelujejo pri ohranjanju kranjske čebele v Sloveniji.

V okviru dogodka bodo predstavljene najpomembnejše lastnosti kranjske čebele, pomen in način izvajanja osnovne odbire, genetika v čebelarstvu ter vzreja gospodarskih matic. V okviru Dneva kranjske čebele bomo tako kot lani v Semiču, podelili priznanja tistim vzrejevalcem matic, ki so v letu 2014 dosegli najboljše rezultate na področju selekcije. Po strokovnem delu bo ob 12. uri ogled vzrejališča v neposredni bližini. Po dogodku bo zagotovljena malica po simbolični ceni.
 
Program dogodka:
 
1. Uvodni pozdrav.
2. Predstavitev vzrejališča Kavaš. (Milena Kavaš)
3. Zakaj in kako čebelariti s kranjsko čebelo? (dr. Peter Kozmus)
4. Osnove genetike v čebelarstvu. (Peter Podgoršek)
5. Vzreja gospodarskih matic (dr. Stanko Kapun)
6. Razprava na podane vsebine.
7. Podelitev priznanj vzrejevalcem za dosežke v selekciji za leto 2014.
8. Ogled vzrejališča Kavaš. 

Vabljeni vzrejevalci matic in čebelarji!