Članek
Potreba po vodi v čebeljih družinah
Objavljeno Jul 06, 2015

V teh vročih poletnih dni je prav tako potrebno za vzdrževanje močnih in zdravih čebel higiensko neoporečna voda. Čebelja družina skozi leto potrebuje 30 litrov vode. Tako čebelarji v tem času ne smemo pozabiti na naše čebele z oskrbo vode, saj se ne zagotavljanje vode kaznuje z zmanjšanim donosom čebeljih pridelkov kot tudi povečano obolevnost čebel.
 
Ena od variant zagotovitve vode za čebele je higienski napajalnik. Za izdelavo higienskega napajalnika za čebele potrebujemo plastično posodo s pokrovom, ki ima na zunanji strani okrepljen rob. Tako na notranji rob plastične posode navrtamo luknjice ali pa z gorilnikom segrejemo žebelj in prav tako naredimo luknje na notranjem robu plastične posode. Pri tem pazimo, da luknjice ne naredimo na mestih kjer so ročaji in na mestu za odpiranje in zapiranje pokrova na posodi. Ko končamo z vrtanjem luknjic, posodo napolnimo z vodo in dodamo čajno žličko soli ter jo zapremo s pokrovom. Na to posodo obrnemo in jo postavimo na vodoravno površino blizu stojišča čebeljih družin. Pri tem pazimo, da je ne postavimo v glavni smeri koridorja leta čebel.
 
Več o sami pripravi higienskega napajalnika si lahko ogledate na spodnji povezavi:
 

 
Ob tem je dobro opozoriti tudi vse, ki pridelujejo zelenjavo, gojijo sadne in okrasne rastline ter vinsko trto na uporabo kemičnih sredstev za varstvo rastlin, da sredstva omejijo le na najnujnejše primere. Sredstva uporabimo za tiste namene in načine, ki ga navajajo navodila za uporabo. Ob tem sledimo tudi dobri kmetijski praksi varstva rastlin, saj tako s svojim ravnanjem največ pripomoremo k varovanju našega okolja.