Članek
Analize medu
Objavljeno Feb 01, 2016

Čebelarji, ki bi v okviru samokontrole želeli preveriti, ali njihov med vsebuje ostanke timola, kumafosa in metabolitov amitraza, ali njegovo kakovost lahko to storijo tudi v okviru »Uredbe za čebelarstvo«. Še vedno namreč poteka ukrep Kontrola medu, ki ga tako kot lani izvaja Kmetijski inštitut Slovenije.
Analize so za čebelarje brezplačne. Do brezplačnih analiz je upravičen čebelar, ki v okviru samokontrole odda vzorec medu v analizo in ki je najpozneje dan pred oddajo vzorcev v analizo vpisan v register čebelnjakov. Čebelar lahko odda v analizo samo en vzorec medu, in to do zapolnitve prostih zmogljivosti. Pri tem se odloči za enega izmed dveh paketov analiz pri medu. Prednost pri analizah medu imajo čebelarji, ki so vključeni v sheme kakovosti. V okviru interne kontrole medu je čebelarju v programskem obdobju 2014–2016 analiza medu financirana samo enkrat.
Za način oddaje vzorcev medu se pozanimajte na Kmetijskem inštitutu Slovenije (ga. Veronika Kmecl, 01/280 51 64, veronika.kmecl@kis.si). Obrazci in povabilo k oddaji vzorcev so objavljeni v prilogi. Čebelarji, ki se strinjajo, da se podatke o analizah pošlje Javni svetovalni službi v čebelarstvu, izpolnite tudi obrauzec izjava.
Vzorec oddan v analizo mora biti tudi pravilno ozančen. Pravilna nalepka se prav tako nahaja v prilogi.


Priporočamo tudi, da od vsake serije medu shranite po en reprezentativni vzorec, saj boste s tem zavarovali sami sebe. Tako bomo npr. ob morebitni pritožbi imeli v skladišču vzorec medu, ki ga bomo lahko uporabili kot »protivzorec« za analize. Poskrbimo, da bo ta vzorec tudi vzorec resnične serije medu. Če je to mogoče, vzorce odvzamemo na različnih mestih serije (lota) ali pa iz sredine skladiščne posode. Torej, če med polnimo v kozarce, shranimo kozarec, ki smo ga napolnili nekje na sredini našega dela.

Beri dalje...