Članek
Postavitev napajalnika
Objavljeno Mar 10, 2016

Ko čebele začnejo obiskovati prvo cvetoče rastlinje: zvončke, spomladanski žafran, lesko, dren in se prične večji vnos cvetnega prahu, je matica posebej spodbujena za povečano polaganje jajčec. Zalega se zelo hitro širi.
 Za pripravo vedno večjih količin potrebne hrane za krmljenje vse večje količine zalege, je potrebna tudi vedno večja količina vode. Za  pomoč čebelam, da ob sorazmerno nizkih temperaturah dobijo v bližini čebelnjaka zadostno količino ustrezne vode, jim pripravimo higienski napajalnik v neposredni bližini čebelnjaka.
 Posebej pomembno je, da imajo čebele na napajalniku, ko se nanj navadijo vedno dovolj sveže vode. Če jim ne zagotovimo stalne vode na napajalniku je bolje, da ga sploh ne postavimo.
 Zelo težko je dobiti tako pipo, ki bi v različnih temperaturah zagotavljala vedno enak pretok. Ob spremembi temperature voda teče hitreje ali pa se dotok ustavi. Tak napajalnik za čebele ni ustrezen. Pri prevelikem pretoku se rezervoar prehitro sprazni, pri zaustavitvi pretoka pa bega čebele, da iščejo nov vir vode za svoje potrebe.
 Čebelam lahko ponudimo napajalnik s stoječo vodo, ki pa potrebuje nekaj več nege, saj se sorazmerno hitro onesnaži, tako da ga je potrebno pogosto čistiti in menjati vodo. V takem napajalniku jim damo med vodo tudi nekaj soli, da jo čebele raje obiskujejo in vsaj delno podaljšamo svežost vode. Na začetku, ko se čebele šele navajajo na napajalnik je smiselno čebele privabiti z medom, ki ga namažemo na robove napajalnika.