Članek
Čebela in kultura - iz kultrunega bazarja
Objavljeno Apr 12, 2016

Da je čebela močno povezana s kulturo, so se lahko prepričali včerajšnji obiskovalci Kulturnega bazarja, ki je potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani.  Na bazarju je to leto že drugič sodelovala tudi Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu.
Kulturni bazar je tradicionalno zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, za strokovne delavce širše strokovne javnosti, ki lahko pri svojem delu vključujejo kulturno vzgojne vsebine (npr. zdravstvo, sociala, kmetijstvo in prehrana, okolje in prostor ...) ter za študente.
Tudi v letošnjem letu je v okviru Kulturnega bazarja potekal Program za otroke, mladino in odrasle - za vse, ki jih zanima kultura. Program je v dopoldanskem in popoldanskem času namenjen organiziranim skupinam iz vrtcev in šol ter individualnim obiskovalcem vseh generacij.
ČZS, JSSČ je sodelovala na tematski razpravi z naslovom Recept za popestritev. V uvodnem delu so sodelovali ga. Jana Mlakar iz direktorata za kulturno dediščino, g. Aleš Ojsteršek iz Urada za razvoj izobraževanja, ga. Tadeja Kvas Majer iz Direktorata za kmetijstvo in Marjeta Recek iz Sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje. Govorci so predstavili različne vidike in aktivnosti povezane s kulturo in kulturno dediščino, skozi katere na eni strani prispevamo k ozaveščanju otrok, mladostnikov ter najširše javnosti o kakovostni, med drugim tudi o okusni in hranljivi lokalni hrani, pridelani v naši bližini – v pestrem in ohranjenem slovenskem okolju, po drugi strani pa k zdravemu prehranjevanju otrok in mladostnikov.
Sledile so predstavitve dobrih praks. Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko pri JSSČ je v okviru razprave predstavila dobro prakso izvajanja Tradicionalnega slovenskega zajtrka ge. Marjane Jekovec, upokojene vzgojiteljice Kranjskih vrtcev, enote Biba, ki v sodelovanju z lokalnim čebelarjem g. Tiringerjem izvaja številne projekte povezane s čebelo, medom, naravo, kulturo,… Strokovno razpravo je celostno zaokrožil in popestril karikaturist g. Ciril Horjak.
Ob koncu tematske razprave so učenci iz OŠ Krmelj, ki se udeležujejo tekmovanja v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti – KUHNA PA TO, obiskovalcem postregli s  koruznim potancem, namazanim z zeliščnim namazom ter ajdovimi kroglicami s fižolom, ocvirki in skuto na jabolčnem čipsu, prelitimi z medom
ČZS, JSSČ je sodelovala tudi na razstavnem prostoru v I. preddverju Cankarjevega doma, kjer je ga. Marjana Jekovec, upokojena vzgojiteljica Kranjskih vrtcev predstavila svoje izkušnje in delo ter sodelovanje s čebelarji.  Obiskovalci razstavnega prostora so si lahko ogledali tudi učni panj, preko katerega jim je Nataša Lilek, svetovalka za ekonomiko, predstavila življenje v panju.
Nekaj vtisov s Kulturnega bazarja in kratke opise projektov ga. Jekovec najdete v prilogi sporočila.
 
Fotografije Kulturni bazar: vir Mkgp
Karikatura: Ciril Horjak