Članek
Na Dnevu Evrope v Düsseldorfu predstavili tudi slovensko čebelarstvo
Objavljeno May 16, 2016

V soboto, 7. maja 2016, je mesto Düsseldorf šestnajstič izvedlo prireditev Europatag [Dan Evrope]. Na njej je štirinajstič sodelovalo društvo *Slovenski zvon / Die Slowenische Glocke* iz Krefelda, ki si je za temo svojega nastopa izbralo kolesarjenje v Sloveniji.

 
Za svojo stojnico je društvo pripravilo prosojnice v programu PowerPoint. Razdeljene so na 9 tem, od katerih jih je 6 posvečenih kolesarjenju, ena geografski predstavitvi Slovenije, ena mreži elektro črpalk po Sloveniji, zadnja tema pa je navezava na lansko rdečo nit: čebele, čebelarjenje v Sloveniji in razglasitev svetovnega dneva čebel.
Prikazano je, kaj se je zgodilo na tem področju v zadnjem letu dni.
 
Pri pripravi svojega nastopa je društvo sodelovalo s 16. osebami in 12 ustanovami, od teh ena deluje na Danskem, druge pa vse v Sloveniji.
Posebnost letošnjega sodelovanja je bila, da je društvo svojo temo prijavilo tudi za dodatni program v plenarni dvorani mestne hiše. O kolesarjenju v Sloveniji in prometni politiki v Evropi je govorila slovenska poslanka v evropskem parlamentu Patricija Šulin, članica parlamentarnega odbora za promet in turizem. Poslanki se je za krajši čas pridružil tudi nadžupan mesta Düsseldorf Thomas Geisel.
 
Nastop društva Slovenski zvon iz Krefelda na prireditvi v Düsseldorfu je podprlo s častnim pokroviteljstvom vseh 8 slovenskih poslancev v evropskem parlamentu.

Slovenska stojnica je bila dobro obiskana. Enako kot lani so lahko obiskovalci pokušali 3 vrste slovenskega medu in medene hlebčke. Odrasli so dobili tudi kozarček medice.

Igor Kramberger
k@aufbix.org