Članek
Tekmovanje dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol na temo Mwed na p
Objavljeno May 16, 2016

V petek, 6. 5. 2016, je v Hiši kulinarike in turizma Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma potekalo 2. tekmovanje Konzorcija biotehniških šol Slovenije na temo Med na podeželju in v mestu, in sicer v so-organizaciji Konzorcija biotehniških šol Slovenije, Čebelarske zveze Slovenije ter Fagopyrum – slovenskega društva za promocijo ajde.
 
Kar 68 tekmovalcev z desetih od enajstih šol in šolskih centrov, ki so članice Konzorcija biotehniških šol Slovenije, se je pomerilo v 5 kategorijah: Kulinarika - priprava jedi iz medu, Živilstvo – priprava slaščičarskih ali pekovskih proizvodov iz medu, Vizualna umetnost - priprava pogrinjkov na temo čebelarstva, Splošne kompetence – animacija na temo izbranega izdelka iz medu ali čebelarskega izdelka ter Znanje o čebelarstvu. Jedi iz medu, slaščičarske in pekovske izdelke, pogrinjke so mladi tekmovalci pripravljali in predstavljali v živo, pred očmi strokovnih ocenjevalcev in publike, tekmovalci na področju animacije pa so s plakati, ki so jih pripravili v slovenskem in angleškem jeziku pred Hišo kulinarike in turizma mimoidoče ter ocenjevalno komisijo na zanimiv način seznanjali z izbranimi izdelki. Tekmovanje v kategoriji Znanje o čebelarstvu, v katero se je prijavilo kar 17 tekmovalcev, je potekalo v treh delih. Tekmovalci so imeli tu kar težko delo, saj so morali prepoznavati deset različnih vrst medu, sledilo je prepoznavanje desetih medovitih rastlin, najboljši pa so se na koncu pomerili še v kvizu, za katerega so vprašanja pripravili na Čebelarski zvezi Slovenije.
 
Zmagovalci vsake posamezne kategorije so:
Kategorija Kulinarika – jedi iz medu: Matej HAUPTMAN, študent Gostinstva in turizma BIC Ljubljana (mentorica Marjeta Cevc).
 
Kategorija Živilstvo – pekovski ali slaščičarski izdelki iz medu: Lea STERLE, študentka Živilstva in prehrane BIC Ljubljana (mentorica Marija Kostadinov, somentorica Neli Selan).
 
Kategorija Vizualna umetnost - priprava pogrinjkov na temo čebelarstva: tu si prvo mesto delita Brigita KLINAR, študentka Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje (mentorica Ana Sotošek)ter Klara PRUŠNIK, dijakinja Šolskega centra Šentjur (mentorica Bernarda Obreza).
 
Kategorija Splošne kompetence – animacija na temo izbranega izdelka iz medu ali čebelarskega izdelka: Katarina KUNČIČ, dijakinja strokovne gimnazije Biotehniškega centra Naklo (mentorica Bernarda Božnar).
 
Kategorija Znanje o čebelarstvu - tu si prvo mesto delita Danijel PLANINŠEK, dijak naravovarstvenega tehnika BIC Ljubljana (mentorica Alenka Sedlar Špehar) ter Dominik JELENC, dijak strokovne gimnazije Biotehniškega centra Naklo (mentorica Lucija Žvokelj).
 
 
                                                                                                                        mag. Tjaša Vidrih