Članek
Po strokovni razpravi o osnovni odbiri ter Dnevu kranjske čebele
Objavljeno May 16, 2016

V četrtek, 12. maja 2016 smo organizirali na sedežu Čebelarske zveze Slovenije strokovno razpravo o osnovni odbiri ter Dan kranjske čebele. Strokovno razpravo o osnovni odbiri smo izvedli že peto leto zapovrstjo in vsako leto pripravimo nove vsebine, ki se navezujejo na osnovno odbiro. Dogodek Dan kranjske čebele pa smo izvedli že tretje leto zapovrstjo. V okviru tega dogodka se podelijo priznanja vzrejevalcem matic za dosežke iz preteklega leta.

Po programu strokovne razprave je dr. Maja Smodiš Škerl iz Kmetijskega inštituta Slovenije predstavila temo z naslovom oskrba čebeljih družin za boljšo odpornost in vitalnost. V svoji predstavitvi je poudarila, da je za razvoj zdravih čebeljih družin pomembna optimalna prehrana. Pomanjkanje hranilnih snovi vpliva na vzrejno zalego kot tudi na sam razvoj delavk, saj se skrajša njihova dolgoživost. Takšno pomanjkanje hranil posledično vpliva tudi na moč čebelje družine, ki stanje še poslabša v kombinaciji z drugimi stresorji. Zato s pravočasno oskrbo čebeljih družin izboljšamo preživetje in vzrejo zalege.

V drugem delu strokovne razprave je dr. Peter Kozmus predstavil temo o pomenu odbire trotov za vzrejo kakovostnih matic ter predstavitev rezultatov raziskave čistosti čebel v Sloveniji, ki je bila opravljena v letu 2015. V svoji predstavitvi je poudaril, da je poleg odbire matičarjev potrebna tudi odbira trotov. Tako je potrebno tudi med sezono pozornost nameniti trotom. V nadpovprečnih družinah trote namensko vzrejamo, v ostalih čebeljih družinah pa trotovino odstranimo. Pri rezultatih pregleda čistosti kranjske čebele je predstavil karto, kjer se na posameznih območjih Slovenije pojavljajo obarvani obročki na zadkih čebel. Na problematični območjih bo v letošnjem letu tudi okrepljen ukrep menjave matic. In zaključil, da s takšno raziskavo tudi čebelarje ozaveščamo o pomenu odbire matic in trotov.

V okviru Dneva kranjske čebele smo podelili priznanja vzrejevalcem matic za dosežke v letu 2015. Tako so najboljše ocene v kategoriji najvišjega povprečnega indeksa dosegli naslednji vzrejevalci : Viktor Gaber, Bojan Donko, Čebelarstvo Pislak Bali, Jožef Herbaj in Marko Debevc. V kategoriji najbolj mirni matičar je priznanje prejel vzrejevalec Janko Bukovšek. Najvišjo oceno iz kategorije povprečni donos medu pa je prejel Ivan Dremelj.
 
Pripravil: Tomaž Samec