Članek
Naravoslovni dan na temo Čebele in čebelarstvo na OŠ Šentvid pri Stični
Objavljeno May 18, 2016

Šentviški šestošolci smo imeli 5. maja 2016 naravoslovni dan na temo Čebele in čebelarstvo. Pridružili so se nam tudi učenci 4. razreda, ki to temo obravnavajo v okviru pouka. K sodelovanju smo povabili marljive čebelarke in čebelarje iz Čebelarskega društva Stična, Jožico Pevec, Petro Peunik Okorn, Alojza Pečka, Janeza Bajca, Avguština Blatnika in Marka Kamnikarja, ki uspešno deluje v občini Ivančna Gorica že 80 let. V prvem delu sta gospa Petra Peunik Okorn in gospa Jožica Pevec izpeljali predavanje, v drugem delu pa so učenci s čebelarji odšli na ogled čebelnjakov, pokazali so jim pripomočke in orodja. Razveselili so nas z medenimi slaščicami.
Število čebelnjakov v naših krajih narašča. Vedno več govorimo o čebelah, medu in težavah, s katerimi se soočajo čebelarji. Zato smo se na šentviški šoli odločili, da člani stiškega čebelarskega društva učencem predstavijo čebeljo družino in čebelarstvo nasploh.
Zbrali smo se v šolski avli in prisluhnili gospe Jožici Pevec in gospe Petri Peunik Okorn. Predstavili sta čebeljo družino, vlogo članov čebelje družine, bivališče čebel danes in nekoč, razvoj čebel, razmnoževanje čebel, hrano čebel, čebelje pridelke, bolezni čebelje družine, naloge čebelarja … S seboj sta prinesli čebelarske pripomočke, panjske končnice, čebelarsko obleko ter tudi steklen panj, kjer so lahko učenci videli celotno čebeljo družino: delavke, trote in matico. Spoznali so tudi čebelje pridelke.
Po uvodni predstavitvi so se učenci družili s čebelarji Alojzom Pečkom, Janezom Bajcem, Avguštinom Blatnikom in Markom Kamnikarjem pri njihovih čebelnjakih. Predstavili so jim, kako poteka njihovo delo v čebelnjaku, jim pokazali svojo opremo in pripomočke. Oblekli so lahko tudi čebelarsko obleko ter okušali čebelje in druge dobrote: med, cvetni prah, domač kruh, pecivo iz medu. Izgledalo je, kot da učenci ta dan še niso imeli malice, saj so vse dobrote hitro pojedli.
Vsem izkušenim in gostoljubnim čebelarkam in čebelarjem stiškega društva smo se zahvalili za prijeten in bogat dan. Zaželeli smo jim vztrajnosti pri vzreji čebel, uspešno letino in zdrave čebele. Poslovili smo se z besedami: »Naj medi!«
Mateja Lesjak, prof., koordinatorica
OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični