Varna hrana
V sklopu 1. Festivala čebelarske pesmi smo v petek 2.12.2016 v Kulturnem domu v Lukovici podelili tudi licence novim preskuševalcem medu, ki so uspešno zaključili tečaj na Biotehniški fakulteti. Novi preskuševalci, ki bodo z novo pridobljenim znanjem lahko sodelovali tudi na senzoričnih ocenjevanjih medu, ki se organizirajo po celotni Sloveniji so Eva Cukjati, Mojca Ferjančič Podbregar, David Kozamernik, Mitja Nakrst, Aleksandra Podboj Ronta, Tomaž Staniša, Ljubica Šparovec Čadonič in Katja Stankovič. Po podelitvi licenc novim preskuševalcem medu pa je sledila razglasitev rezultatov državnega senzoričnega ocenjevanja medu. V letošnjem letu so se na državno senzorično ocenjevanje medu uvrstili 2 vzorca cvetličnega medu ter po en vzorec akacijevega, lipovega, kostanjevega in hojevega medu ter 3 vzorci gozdnega medu. Ker so pravila glede izvedbe državnega senzoričnega ocenjevanja jasna lahko ocenjevanje izvedemo le pod pogojem, da so v ocenjevani kategoriji minimalno 3 vzorci. Temu pogoju je v letu 2016 zadostila le kategorija GOZDNI med. Strokovni komisiji za senzorično oceno je predsedovala doc. dr. Mojca Korošec iz Biotehniške fakultete. Pri ocenjevanju pa so sodelovali tudi dr. Jasna Bertoncelj, mag. Malči Božnar, mag. Andreja Kandolf Borovšak, Marinka Jan, Primož Božnar in Tomaž Staniša. Najboljše vzorce iz slovenskih ocenjevanj v kategoriji gozdni med je bilo potrebno razvrstiti od tistega z najmanj do tistega z najbolj tipičnimi senzoričnimi lastnostmi za ocenjevano vrsto. Nominiranci, ki so se potegovali za naziv državnega prvaka 2016 v kategoriji gozdni med so bili gospa Tatjana Grdadolnik, gospod Jožef Knez in Čebelarstvo Krese. 3. mesto je letos pripadlo čebelarki iz Brezovice pri Ljubljani gospe Tatjani Grdadolnik, 2. mesto je osvojil gozdni med čebelarja Jožefa Kneza iz Spodnje Vižinge, Radlje ob Dravi, 1. mesto in s tem naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih v kategoriji gozdni med za leto 2016 pa je prejelo Čebelarstvo Krese iz Podturna pri Dolenjskih Toplicah. Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo in želimo še naprej veliko uspeha pri pridelavi slovenskega medu.
Nataša Lilek
Jan 16, 2017