Članek
Stanje rastlin na vzhodu države, dne 28.2.2024
Objavljeno Feb 29, 2024

Včeraj smo pregledali stanje rastlin na območju Ptuja, Murske Sobote, Lendave in Goričkega. Razvoj rastlin v naravi napreduje tople dni in tudi noči za ta čas kar ugodno vpliva na njihov razvoj. Vrbe so v večini na tem območju v polnem cvetenju nekoliko zadaj so le v senčnih in hladnejših lega ter poznejše vrste, ki belijo. Poleg njih lahko še opazujemo preostale znanilce pomladi (zvončke, trobentice, pomladanski žafrane, mrtva kopriva,…). Poleg tega že lahko opazimo cvetenje mandeljna, rumenega drena, kutine in prve cvetove na črnem trnu. Na zgodnjih in toplih legah so dobro razvite tudi že zgodnje vrste marelice, pri njih so brsti že dobro razprti in bomo v prihodnjih dneh že lahko videli prve cvetove.

Preverili smo tudi stanje akacije, ki je prav tako zaskrbljujoče. V nižinah tega območja ocenjujemo, da je 30 % brstov že počenih pri posameznih mladih poganjkih v nižinah pomurskega dela so celo nabrekli. Na območju Goričkega smo posamezne počene brste opazili le pri mladih rastlinah na sončnih legah. Vsekakor je to zelo naglo in ob trenutni vremenski napovedi, ki za teden dni naprej napoveduje še toplo vreme, kasneje pa negativne temperature, kar alarmantno.

Preverili smo tudi stanje oljne ogrščice. Prezimila je v zelo dobrem stanju in sedaj začenjaj z nadalnim razvojem. V primerjavi z lani je letos površin posejanih z njo veliko več in upajmo, da tako ostane. Nekatere površine bodo kmetje v naslednjem mesecu lahko še preorali, saj so jo sejali le za zagotavljanje zelenih površin preko zime.
Stanje bomo v prihodnje še spremljali in vas obveščali.

Toplo vreme za izhode iz panja izkoriščajo tudi čebele, koliko uspejo izkoristiti trenutne vire je vprašanje, predvsem lahko naberejo cvetni prah kar je glede na vse dobro za čebele. Sedaj je odlična prilika za oceno stanja hrane v panjih in oskrbo tistih čebeljih družin katerim hrane primanjkuje. Pomanjkanje hrane sedaj, ko so dnevi topli enostavno nadomestite s sladkornimi pogačami ali sladkorno raztopino, mešano v razmerju 3:2 v prid sladkorja.
Ne glede na vse upam in želim vsem ugodno leto brez zmrzali, da se končno izteče po naših željah.

Naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs