Članek
Stanje rastlin za drugo polovico marca
Objavljeno Mar 14, 2024

Smo v sredini marca in glede na zgodnejši razvoj rastlin se letošnja pašna sezona začenja. Negativne temperature, ki so bile napovedane za zadnje dni so nas v večini obšle in škode na rastlinah ne beležimo.
Na hladnejših legah države cveti vrba iva, v nekoliko toplejših legah se ji pridružujejo tudi ostale vrste vrb. Poleg njih na zgodnjih in srednjih legah opazujemo cvetenje črnega trna in rumenega drena. Na jugu in zahodu države ter tudi na vzhodnem delu cvetijo marelice, zgodnji ringloji in slive.
Opažamo tudi že rahlo beljenje prvih češenj. Te se pojavljajo na izpostavljenih sončnih legah na območju južnega dela države in območja obalnega ter Goriškega dela primorske. Glede na temperature v prihodnjih dneh se bodo prvi cvetovi na teh območjih odprli v koncu tedna. Letos opažamo velike razlike med rastlinami na isti lokaciji. Določene češnje izkazujejo že dobro odprte cvetove medtem, ko drevo par metrov stran še popolnoma zaprte brste. Ali je to posledica slabega mirovanja preko zime ali so le prisotne razlike v začetku razvoja posamezne rastline je sedaj težko reči. Najbolje se bo to videlo v času, ko se cvetovi odprejo, saj bodo tista drevesa, ki niso bile deležne pravega mirovanje preko zime, cvetove hitreje izgubila. Zaradi dobre namočenosti tal in toplih temperatur je na obalnem delu Primorske že mogoče opaziti prve cvetove regrata.
Narava se je letos prebudila hitro in prav je, da imamo sedaj ugodno vreme, da čebele lahko to izkoristijo. Čebele sedaj intenzivno izkoriščajo cvetoče vire, prinašajo cvetnih prah in tudi prve kapljice nektarja. V tem času bodo čebele prešle v silovit in hiter spomladanski razvoj. Razmerje v razvoju med čebelami in zalego bo v 1:3 kar pomeni, da se bo moč družin v kratkem času potrojila.
Negativnih temperature sedaj ne smemo imeti vse do jeseni in upajmo, da čebele kljub zgodnjemu razvoju izkoristijo kar narava ponudi in, da se sezona obrne v našo prid.

Naj medi!!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs