Članek
​Stanje rastlin na vzhodu in zahodu, 20.3.2024
Objavljeno Mar 20, 2024

Včeraj smo pregledali stanje rastlin na območju Vipave, Ajdovščine, Nove Gorice, Brd, Sežane in priobalnega dela Primorske.
Na vseh legah cvetijo ringloji, slive in marelice in tudi že breskve. Prav tako cvetijo prve zgodnje sorte češenj. Na toplih legah cvetijo tudi prve divje češnje. Poleg njih so dobro opazni prvi cvetovi regrata, ki rumenijo iz temno zelene trave, ki je v burni rasti. Akacija napreduje z razvojem, sedaj so cvetni nastavki dobro vidni in so na zgodnjih legah lahko že veliki do 1,5 cm. Na hladnejših legah kot je območje Sežane, in višjih leg kopra so dolžine od 0,5 cm. Cvetnih nastavkov je veliko kar je posledica ugodnih razmer v lanskem letu. Na splošno imajo rastline rajši močo kot sušo česar je bilo od lanskega avgusta dovolj. Če se bo takšen trend vremena nadaljeval, da bomo imeli dnevne temperature blizu 20 °C in nočne blizu 10 °C pričakujemo prve cvetove na akaciji na zgodnjih legah Primorske že okoli 15. aprila. V primeru hladnejših temperature se bo zadeva pomaknila bližje 20. aprilu. Vsekakor je to zelo hitro in sedaj negativnih temperature nebi smelo več biti.
Žal se je ravno na prvi pomladni dan to zgodilo v večjem delu držav. Edino Primorska je pozebi ubežala. Na vzhodu in jugu države so bile zabeležene temperature tudi do -3 °C. Današnji pregled akacije na vzhodnem delu, posledic še ni izkazoval, saj je minilo premalo časa od pozebe. Zato smo nabrali vzorce akacijevih vejic katere smo dali v vazo in na sobno temperaturo. V prihodnjih dneh bomo spremljali njihov razvoj, če bodo poganjki v času dveh dni odpadli so to že znaki poškodb zaradi zmrzali. Glede na videno pozeba verjetno ni prizadela celotnih rastlin in je bila najhujša v nižjih legah dreves, na ravninskem delu Pomurja.
Sedaj na območju vzhoda cveti črni trn, pozne vrste vrb, marelice, breskev in tudi že češnje. Poleg zgodnjih cepljenih sort cvetijo tudi divje češnje. Na območju goričkega se le te odpirajo.
Oljna ogrščica hitro napreduje z rastjo in se lepo razrašča. Površin posejanih z njo je letos več in upamo, da tako ostane, da posameznih njiv ne bodo preorali. Opažamo sicer nekaj več naravnih škodljivcev, ki se nahajajo okoli cvetnih nastavkov za kater težko ocenimo v kolikšni meri bodo vplivali na stanje rastline. Ob takem ritmu bodo prvi cvetovi na repici vidni že okoli 5. aprila.
Glede na vremensko napoved upajmo, da čebele izkoristijo te cvetoče rastline in da ponovnih negativnih temperatur, ki so napovedane za začetek prihodnjega tedna ne bo.
Stanje rastlin bomo intenzivno spremljali tudi v prihodnje in vas sproti obveščali.

V prilogi objavljam par slik s pogorelega Kras. Počasi zeleni tudi s pomočjo nas čebelarjev, ki smo v lanskem letu sejali pogorele površine.

Naj medi!!!
Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs