Članek
Mrežasta podnica
Objavljeno Mar 11, 2024

Za uspešno zatiranje varoj je bistveno, da imamo ves čas razvoja čebelje družine dober pregled nad njenim stanjem. Tako je prvi spomladanski ukrep, ko čebelje družine prvič pregledamo in v njih uredimo stanje, ugotavljanje napadenosti z varojami. Tega izvajamo z štetjem naravno odpadlih varoj na testnih vložkih - lovilcih varoj, pokritih z zaščitno mrežo. Testni vložek nam pove :
- koliko varoje je približno v panju
- odkriva rezistenco varoje na sintetične akaricide
- odkriva reinvazijo iz okolice
- spremlja uspešnost zatiranja

Poleg teh prednosti ima testni vložek še ostale pomembne naloge. Dokazano je, da se v času zaleganja v čebeljem panju približno 10 % varoj nahaja na panjskih čebelah, kjer se prehranjujejo z njihovo hemolimfo in maščobim tkivom. Zaradi čistilnega vedenja čebel in dejstva hlapnih, aerosolnih, dimnih in kontaktnih sredstev, ki jih uporabljamo pri tretiranju, se te varoje osipajo iz čebel in uničene ali omamljene padajo na dno podnice. V kolikor na podnici nimamo testnega vložka z zamaščenim dnom, tu omamljene varoje počasi oživijo, se ponovno pričvrstijo na čebele in nato v čebelji družini nadaljujejo s svojim negativnim delovanjem.

Čebelje družine brez testnih vložkov v panjih imajo tako večje izgube, čebelarji pa ogromne probleme z uspešnim čebelarjenjem. Testni vložek mora biti osnovni del vsakega panja, ne glede na njegov tip. Tako so že pred leti pri nakladnem panju klasično ameriško podnico zamenjali z mrežasto podnico, ki ima za dno namesto desk mrežo. Izpod mreže se nahaja predal iz pločevine v katerega padajo varoje. Ker ta nima direktnega stika s čebelami, lahko v vsakem trenutku pri vsaki družini kontroliramo naravni odpad varoje.

Konstrukcija mrežaste podnice pri nakladnih panjih je zelo preprosta in si jo lahko napravi vsak malo bolj spreten čebelar. Gre za trden lesen okvir v velikosti tlorisa nakladnega panja z ekspandirano aluminijasto mrežo v sredini. V kolikor bi uporabili navadno mrežo, bi to kaj kmalu uničile kisline, ki jih uporabljamo za zatiranje varoj. Ker je pri LR panjih podnica del, ki je najbolj izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom in zato najhitreje propade, je njene lesene dele priporočljivo impregnirati in zaščiti proti vlagi.

Pod mrežo v podnici je pločevinasti ali plastični predal, ki ima funkcijo testnega vložka za štetje odpadlih varoj po tretiranju ali za preverjanje naravnega odpada varoj. Podnica je skonstruirana tako, da so vsi njeni deli spojeni z vijaki in jih je mogoče v slučaju poškodb zamenjati. Tudi pri AŽ panju je možno izkoristiti pozitivne izkušnje z mrežasto podnico pri nakladnem panju, tako da del lesenega dna panja izrežemo in ga nadomestimo z ekspandirano aluminijasto mrežo., ter po mrežo postavimo pločevinasti ali plastični predal.

Vlado Auguštin

#tehnologija #društva #čebelarstvo #czs