Članek
Tudi letos lahko sodelujte v ukrepu spodbujanje osnovne odbire in menjava matic
Objavljeno Apr 02, 2024

ČZS bo tudi v letu 2024 izvajala ukrep: Spodbujanje osnovne odbire in menjava čebeljih matic, ki ga financira MKGP. V okviru ukrepa bo zamenjanih do 1200 čebeljih matic, v družinah, ki ne izkazujejo morfoloških lastnosti kranjske čebele.
Najprimernejše obdobje, za izvajanje osnovne odbire, je od meseca maja dalje, ko so na trgu prisotne mlade matice naših vzrejevalcev.
Čebelarji, bodite pri pregledih čebeljih družin že sedaj pozorni na obarvanost obročkov na zadkih čebel delavk. V primeru, da v družinah ugotovite prekomerno število (več kot 2 %) čebel delavk z rumenimi obročki na zadkih, si te družine označite in poskrbite za čim prejšnjo menjavo matic.
Če ste v dvomih, pokličete terenskega svetovalca JSSČ, ki vam bo ob obisku svetoval in vas po potrebi in na vašo željo vključil v ukrep menjave matic v okiru katerege boste prejeli matice brezplačno.
Poleg tega je zelo priporočljivo, da iz panja, v katerem ugotovite križance, do zamenjave matic, izrezujete vso zaleženo trotovino, da troti z opraševanjem mladih matic iz okolice te lastnosti dodatno ne širijo v okolje.
Za ohranitev kranjske čebele smo odgovorni vsi čebelarji, zato čebelarimo odgovorno!

dr. Peter Kozmus
strokovni vodja PRO

#tajništvo #društva #čebelarstvo #czs