Članek
Objavljeno Apr 25, 2024
Danes smo pregledali kakšno je stanje lipe na območju Tolmina, Kobarida in Kanala. Velikolistna lipa je kar zgodnja in je ne glede na višino in hladnejše lege že olistana. Z izjemo hladnejših leg območja Kobarida so tudi že vidni cvetni nastavki. Malolistna lipa se sedaj olistava v nižjih in toplejših legah, v hlednejših legah je še po večini v fazi rahlega pokanja brstov. Majhne cvetne nastavke smo opazili opazili le na območju Kanala. Točen čas cvetenja bomo lažje ocenili ob naslednjem pregledu, ko bomo videli koliko je ta hladni val vplival na nadalni razvoj.
Ob vračanju smo preverili tudi stanje akacije na območju Goriških brd, Nove Gorice, Ajdovščine in Vipave. Ocenjujemo, da je med 30 in 40 % cvetov še neodprtih in se bodo odpri sedaj ob otoplitvi vremena. Na posameznih senčnih legah in nekoliko hladnejših dolinah kot je dolina Branice je zaprtih cvetov še nekoliko več.
V zadnjih dneh je na tem območju pihala burja, ki je sklatila veliko cvetnih nastavkov. Poleg tega je tudi tu bila prisotna pozeba. Posamezni listi in cvetovi na spodnjih legah dreves v dolinah so porjaveli in izkazujejo škodo po pozebi.
Koliko bo akacija še lahko ponudila v prihodnjih dneh je nemogoče napovedati. Preseneča pa včerajšnji podatek tehtnic opazovalnih postaj iz območja Nove Gorice, saj je bilo včeraj le 4 ure ugodnejšega vremena in čebel so uspele doseči donos po 1kg na opazovalno postajo. Danes donos ne bo takšen, sej je bilo vreme slabše.
Veliko vas me sprašuje ali se splača izvesti premik na katerokoli lokacijo na akacijevo pašo po Sloveniji. Žal vam ne morem reči kakšno bo medenje akacije.
Letos je že toliko prestala, da vsak plus, ki ga omogoči je rekord in lahko le upamo, da nas res pozitivno preseneti v prihodnjih dneh, ko naj bi bilo vreme idealno za njeno medenje. Tako, da odgovora nimam. Preveriti morate kakšno je stanje rastlin na območju vašega stojišča, kakšna je vaša računica premikov čebeljih družin in koliko ste pripravljeni tvegati.
Tisti, ki se boste kljub stanju odločili za premik na akacijevo pašo morate to storiti do sobote zjutraj, ko se vreme končno ustali.

NAJ MEDI!!!
 
Aleš Bozovičar, ONS