Članek
EBA magazin številka 2.
Objavljeno Jul 28, 2024

Izšel je EBA MAGAZIN 2.

https://ebaeurope.eu/the-second-issue-of-the-eba-magazine-no-bees-no-life-was-published/

V njem lahko prebrete tudi moj prispevek, ...

v Slovenščini:

Evropska čebelarska zveza: »Izberimo lokalne čebelje pridelke, čebelje pridelke iz svoje države ali obvezno vsaj evropskega porekla!«

Vodstvo Evropske čebelarske zveze (EBA) kljub vročemu poletju ne počiva. Druga števila revije EBA je končno pred vami in že pripravljamo naslednje številke. Vse članice EBA in vse strokovnjake s področja čebelarstva prosimo, da skrbno pošiljate svoje prispevke, saj bomo lahko tako skupaj širili informacije o delu čebelarskih organizacij po Evropi ter o delu strokovnih in znanstvenih služb na področju čebelarstva. Zahvaljujem se uredniku revije EBA, Rodoljubu Živadinoviću, za nadvse strokovno delo in hkrati vas prosim, da svoje prispevke pošljete na njegov e-poštni naslov apikult@icloud.com.
Pravo delo EBA se bo dodobra pričelo šele jeseni. EBA je bila ustanovljena izključno z namenom pomagati čebelam, čebelarjem in potrošnikom, zato tako meni kot vodstvu EBA ni ključno pridobivanje raznih evropski projektov (beri financ) za naše delo, projektov, s katerimi bi financirali sebe ter druge inštitucije in strokovnjake … Našo zvezo smo ustanovili z enim samim namenom – da uresničimo glavne cilje EBA, predvsem ozaveščanje o ponarejenih čebeljih pridelkih na trgu, nepravični konkurenci čebelarjem ter o zavajanju (lahko bi trdili celo goljufanju) potrošnikov. Želimo podpirati čebelarje kot nadomestilo za opraševalni servis in želimo nuditi čebelam okolje, v katerem lahko preživijo. Doseganje teh ciljev bo največje »plačilo«, mnogo več vredno kot katerakoli denarna nagrada!
Vse čebelarske zveze in inštitucije, ki so do sedaj delovale na področju čebelarstva, smo povabili k sodelovanju, vendar je odziv zaenkrat izjemno skromen. Žal čutimo nekakšno zavist in celo nasprotovanje delu EBA. Ob tem se sprašujem, ali nimamo vsi skupnega cilja pomagati čebelarskemu sektorju? EBA ni in ne namerava postati konkurenca nikomur, zato je skrb, da bo EBA konkurirala na razpisih in bo tako za druge manj denarnih sredstev odveč. NE, EBA ni bila ustanovljena na podlagi finančne motivacije in interesov. Ukinili smo celo članarino, ker želimo dokazati, da je naša prva in edina skrb realizacija ciljev.
EBA se pospešeno pripravlja na organizacijo konference o čebeljih pridelkih, ki jo bomo organizirali v Evropskem parlamentu. Za vsebinski in strokovni del smo zadolžili znanstveni odbor za kakovost in varnost čebeljih pridelkov, ki ga v okviru EBA vodi dr. Urška Ratajc. Ob tej priložnosti se želim zahvaliti vsem strokovnjakom v tem odboru za izjemno pripravljenost in aktivno delo. Prav tako si želim, da bi bila EBA prisotna na čim več strokovnih čebelarskih dogodkih po Evropi, da bi lahko tako izpostavili ključne probleme predvsem pa REŠITVE v sodobnem čebelarstvu. Prvo sodelovanje EBA bo že v Vranju v Srbiji in leta 2025 bomo del ApiSlovenije v Celju. Cilj je, da bi EBA vsako leto sodelovala na vsaj treh dogodkih in da bi v sklopu teh dogotkov zagotovila sodelovanje vsaj enega vrhunskega strokovnjaka, ki deluje na področju glavnih ciljev EBA. Vsi organizatorji dogodkov, ki želite sodelovati z EBA, nas kontaktirajte preko e-pošte eba@ebaeurope.eu.
V drugi polovici leta bomo nadaljevali z ozaveščanjem javnosti o prednostih uživanja lokalnih čebeljih pridelkov in tako krepili naš slogan »Izberimo lokalne čebelje pridelke, čebelje pridelke iz svoje države ali obvezno vsaj evropskega porekla!«.
Prehransko varnost v Evropi lahko zagotovijo samo evropski kmetje. MED
(in to večinoma »med«, ki sploh ni pravi med) lahko uvozimo, opraševalnega servisa čebel pa ne! Za pridelavo evropske hrane je zato nujna prisotnost čebel in drugih opraševalcev; čebelarstvo in čebele pa lahko najučinkovitejše podpremo z nakupom lokalnih čebeljih pridelkov, ki nenazadnje tudi dokazano najbolje krepijo naše zdravje!
EBA se zaveda nujnosti sobivanja in predvsem sodelovanja med kmetijstvom in čebelarstvom, saj smo odvisi drug od drugega. Storili bomo vse, da najdemo čim več skupnih poti do skupnega cilja – zagotavljanje kvalitetne evropske hrane!
Pozivam vse, da se nam pridružite, kajti skupaj bomo močnejši! Hkrati vas vabim, da pošljete predloge za delovanje EBA na e-poštni naslov eba@ebaeurope.eu.

Boštjan Noč, predsednik ČZS in EBA

#predsednik #društva #čebelarstvo #czs