Članek
Čebelarsko dogajanje na 62. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA
Objavljeno Aug 22, 2024

»ČEBELARSKO DOGAJANJE NA 62. MEDNARODNEM KMETIJSKO-ŽIVILSKEM SEJMU AGRA«

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Javna svetovalna služba v čebelarstvu (JSSČ) in Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP), skupaj s Pomurskim sejmom v času 62. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, v predstavitvenem prostoru v Hali A Pomurskega sejma od 24. do 29. avgusta 2024 pripravljajo čebelarsko dogajanje in promocija zaščitenih medov iz evropskih shem kakovosti v okviru projekta Enjoy, it's from Europe.

Nedeljski dan čebelarjev bomo 25. avgusta pod okriljem ČZS pričeli ob 9.00 uri v dvorani 1 s srečanjem praporščakov, ki so naša posebnost ter ponos čebelarstva.
V Sloveniji imamo preko 180 čebelarskih praporov, vsebina o tej posebnosti je predstavljena v knjigi Monografija o organiziranem slovenskem čebelarstvu, ki je bila izdana leta 2019. Posebna čast je biti slovenski praporščak čebelarskega društva, saj predstavlja edinstveno posebnost v svetovnem merilu, ki je drugod po svetu v čebelarstvu ni najti. So simbol pripadnosti, časti in ponos slovenskega čebelarstva. Brez njihove spremljave prireditve ne bi imele tiste dodane vrednosti, tiste duše, zato gre praporščakom posebno spoštovanje in zahvala. Pričakujemo, da se bo dogodka udeležilo okoli 130 praporščakov.

Po končanem srečanju bo sledil špalir praporščakov iz hale A do prireditvenega prostora pred upravo Pomurskega sejma, kjer bomo ob 10.00 uri podelili priznanja iz ocenjevanja medov ter kronanje medene kraljice. Gdč. Tadeja Vidmar bo po dvoletnem kraljevanju predala svojo krono novi medeni kraljici.
Dogodka se bodo poleg predsednika Čebelarske zveze Slovenije, Boštjana Noča, predsednika uprave Pomurskega sejma, Janeza Erjavca, udeležili še visoki gostje, med njimi tudi državni sekretar, mag. Ervin Kosi, in sedanja ter bodoča medena kraljica.

Ob 11.30 uri bo sledila strokovna razprava o določitvi vrste medu.

Po zaključku predvidoma ob 12.30 uri, so gostje vabljeni na stojnico ČZS, JSSČ v hali A, kjer bo razstavljen didaktični pripomoček, precizno izdelan anatomski model 3D-čebele v podolžnem prerezu in kjer bo potekala promocija treh zaščitenih medov iz evropskih shem kakovosti: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med in Kraški med z zaščiteno označbo porekla. Obiskovalci sejma se bodo lahko prepustili aromam in okusom kakovostnih medov slovenskega porekla, ogledali pa si bodo lahko tudi interaktivno razstavo »Okusite pravega«, ki na inovativen način predstavlja posebnosti zaščitenih medov iz evropskih shem kakovosti.
Vljudno vabljeni na dogodke!

Čebelarska zveza Slovenije

#tajništvo #društva #čebelarstvo #czs #aktualno