Članek
3D čebela popestrila Čebelarski praznik v Gornjem Gradu
Objavljeno Aug 08, 2024

V Gornjem Gradu je tretja sobota v juliju tradicionalno rezervirana za Čebelarski praznik. Zadnja tri leta poteka prireditev v organizaciji Občine Gornji Grad, ki je Čebelarski praznik uvrstila v izbor prepoznavnih dogodkov v občini, ki temelji na tradiciji in identiteti destinacije, kar so zapisali tudi v Akcijski načrt razvoja in promocije turizma v Občini Gornji Grad 2022 – 2026.

V načrtovanje in izvedbo dogodka se po svojih zmožnostih vključi tudi Čebelarska družina Gornji Grad, organizatorji pa so veseli vsakega društva ali ponudnika, ki izkaže interes za sodelovanje. Tako je letos Zavod Stanislava popestril dogajanje s tekmovanjem v družabni igri Štrbunk, DU Gornji Grad s tekmovanjem v šahu, skupina igralcev pikada, ki deluje v okviru DU Bočna pa se je vključila v izvedbo tekmovanja v Čebeljem pikadu, ki je zmagovalcu prineslo nočitev v Medeni vasi Apartmajev in wellnessa Skok v Mozirju.Čebelarska družina Gornji Grad je tradicionalno izvedla tekmovanje v tehtanju kozarca medu, zmagovalka pa je domov odnesla dobrih 7kg gornjegrajskega medu.

Dopoldanski del dogajanja je bil tudi letos namenjen najmlajšim. Začel se je s čebeljo zgodbico in ustvarjalno delavnico Osrednje knjižnice Mozirje, nadaljeval s predstavo Čebelica Debelica, Miškinega gledališča iz Lendave, nato pa so se otroci z domačim Čebelarjem Markom Mermalom preizkusili v izdelovanju svečk iz čebeljega satja. Otroški Zzum Zzum se je zaključil z glasbenim rajanjem Medvedka BU-ja in čebele. Ves dan se je bilo možno sprehoditi med stojnicami, na vsaki pa se je našlo kaj medenega ali povezanega s čebelami, od medenih vin, do ročnih del z motivi čebel, seveda ni manjkalo medu in ostalih čebelarskih izdelkov. Na stojnicah so se predstavljali tudi pridelovalci lokalnih prehranskih izdelkov. Medtem, ko so si otroci lahko privoščili domači hot dog in palačinke, so za žar ponudbo in pijačo poskrbeli PGD Gornji Grad in PGD Nova Štifta z združenimi močmi, kljub ohladitvi pa je bila vrsta tudi pri sladoledu in osvežilnih napitkih. Za vse, ki prisegajo na tradicionalno, so bili na razpolago Zgornjesavinjski babičini žlinkrofi, seveda tudi gruševi žlinkrofi z medom ter štruklji KTD Bazilika, ki se že ogrevajo za prihajajoči festival Štrukljifest.

Že drugo leto zapored je Čebelarski praznik obiskala čebela velikanka, 3D kranjica Čebelarske zveze Slovenije, Čebelarska družina pa si je za svojo predstavitev od zveze izposodila paviljon Medena zgodba. V poznem popoldnevu, je oder zavzela skupina Manouche in obiskovalce v ritmu swinga zavrtela v dvajseta in trideseta leta prejšnjega stoletja. Večer se je nadaljeval z veselico z Ansamblom Viharnik, ki je hitro napolnil plesišče. Čeprav se je zaradi nestabilnega vremena prireditev prestavila iz idiličnega parka pred katedralo pod šotor, to ni pokvarilo razpoloženja in pestrega dogajanje skozi ves dan, ki sta ga spretno povezovala Franci Podbrežnik in Nejc Slapnik.

S.B.G.
Foto: S.B.G.

#tajništvo #društva #čebelarstvo #czs