Članek
Poziv čebelarjev potrošnikom: Naredimo skupaj konec ponarejenemu medu!
Objavljeno Aug 02, 2024

Poziv čebelarjev potrošnikom: Naredimo skupaj konec ponarejenemu medu!


Ali si Evropejci res ne zaslužimo uživati ​​prave hrane? Ali res ne moremo stopiti skupaj, tako proizvajalci hrane kot potrošniki in narediti konec ponarejeni hrani na trgu, ki je res poceni, a hkrati pogosto celo zdravju škodljiva! Na žalost čebelarjev in potrošnikov je MED eno najpogosteje ponarejenih živil.

Evropska čebelarska zveza združuje skoraj 300.000 čebelarjev iz 19 evropskih držav, glavni cilj te zveze pa je zaščititi potrošnika pred uživanjem ponarejenih čebeljih pridelkov in posledično ohraniti čebele in čebelarstvo!

Danes je čebela v Evropi ogrožena, saj brez pomoči čebelarja žal ne more preživeti! Zaradi ponarejenih čebeljih pridelkov na trgu (teh je po uradnih podatkih Evropske komisije skoraj 50 % in večina uvoženih iz držav zunaj Evrope) in s tem nelojalne konkurence je ogroženo celotno evropsko čebelarstvo, propad čebelarjev pomeni propad čebel in posledično konec opraševalne službe čebel, ki je predpogoj za pridelavo hrane v Evropi, saj je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel!

Prehransko varnost v Evropi lahko zagotavljajo samo evropski kmetje, med (in predvsem »med«, ki sploh ni pravi med) lahko uvažajo, ne pa tudi storitev opraševanja čebel!

Prisotnost čebel in drugih opraševalcev je torej nujna za pridelavo evropske hrane.

Da bi ohranili čebele in čebelarstvo, moramo nemudoma narediti absolutni STOP vsem ponarejenim čebeljim pridelkom in hkrati podpreti čebelarstvo in kmetijstvo z nakupom lokalnih čebeljih pridelkov, ki dokazano najbolje krepijo naše zdravje!

Izvoljeno je novo vodstvo Evropske unije, Evropska čebelarska zveza javno poziva vse evropske poslance, evropske komisarje in druge odločevalce v EU in posameznih državah, naj zaščitijo evropskega čebelarja, zaščitijo evropskega kmeta, ker brez čebel ne bo kmetijstva in za zaščito evropskega potrošnika pred ponarejeno hrano.

Evropska čebelarska zveza bo takoj stopila v stik z odločevalci v evropskem prostoru in verjamemo, da bomo skupaj našli rešitev.

Prepričan sem, da si vsi želimo in zaslužimo uživati ​​pravo hrano!

https://ebaeurope.eu/beekeepers-call-to-consumers/

#tajništvo #društva #čebelarstvo #czs