Članek
Vabljeni na 21. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu
Objavljeno Oct 02, 2024
Vabljeni na 21. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu

Pridružite se nam na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, v nedeljo, 13. oktobra 2024 na tradicionalnem 21. vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in Slomu.
 
Pridih svečanosti dogodku dajo tudi stanovski praporščaki, med njimi se vsako leto udeležijo s praporom hmeljarji, pa tudi praporščaki nekaj čebelarskih društev. Vabljeni, da se dogodka udeležite tudi vi z vašim praporščakom na čelu.
Praporščaki vstopijo skozi ladjo v cerkev v sprevodu pred škofom, ki daruje mašo, zberejo pa se pred župniščem. Prapore se potem postavimo na stojala ob oltarju. Prav tako postavimo prapore na oder na dogodku pred Slomškovo rojstno hišo.
 
Za vodilno Slomškovo misel so člani organizacijskega odbora srečanja tokrat izbrali »Pomagaj, delaj dobro, moli!«. Misel vodi v razmišljanje o pomenu dela in medsebojnega sodelovanja ter molitve k nebeškemu zavetniku. Vera in skupnost sta pomembna podpora in uteha za premagovanje izzivov, posebej v kmetijstvu, kjer so težave pogoste in nepredvidljive.
 
Srečanje se bo pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore ob sodelovanju predstavnikov evangeličanske cerkve.
Ob 14. uri bomo druženje nadaljevali s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. V sklopu dogajanja na slavnostni akademiji bo sodeloval slovenski filmski in gledališki igralec Pavle Ravnohrib. Druženje na vsebinsko in glasbeno bogatem dogodku bomo zaključili s pogostitvijo. Tradicionalni golaž in dobrote s kmetij bodo pripravili člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva in članice okoliških društev kmečkih žena ob sodelovanju dijakov Šolskega centra Šentjur.
Veselimo se snidenja in vas lepo pozdravljamo! Zaradi lažje organizacije vas prosimo za potrditev udeležbe na telefonsko številko 041 366 525, (01) 513 66 78  ali  na elektronski naslov marjan.papez@kgzs.si.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dogodek organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z župnijo Ponikva, občino Šentjur pri Celju, številnimi lokalnimi društvi in prostovoljci.