Članek
Pri prehladu si lahko pomagamo z apiterapevtskimi nasveti
Objavljeno Oct 03, 2024
Letošnja jesen se je začela s hitro ohladitvijo. S tem se je pojavil tudi prvi val prehladnih obolenj. Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov. Težava prehladov in virusnih obolenj je, da antibiotiki ne delujejo proti virusom. Zato je potrebna drugačna obravnava bolezni. Ob prehladnih obolenjih si lahko pomagamo tudi z uporabo čebeljih pridelkov. Apiterapija je metoda, ki uporablja čebelje pridelke za podporo ohranjanja zdravja in dobrega počutja.
Dr. Peter Kapš zdravnik specialist interne medicina navaja naslednje možnosti kako si lahko ob prehladu pomagamo s čebeljimi pridelki:
  • Uživamo vsaj dve veliki žlici medu dvakrat dnevno. Med raztopimo v treh decilitrih vode ali mlačnega čaja in spijemo pred jedjo,
  • Inhalacije s 5 % raztopino medu izvajamo vsaj sedem dni.
  • Za inhalacije lahko uporabimo tudi vodno raztopino propolisa (10 kapljic tinkture zmešamo s pol decilitra vode in vlijemo v inhalator). Inhalacije lahko izvajamo trikrat na dan.
  • Propolis v pršilu lahko uporabimo za nos, saj učinkovito pomaga odstraniti izcedek, ki zapira nos.
  • Izpiramo ustne votline z alkoholno raztopino propolisa.
  • Za izpiranje ust in žrela lahko uporabimo tudi vodno raztopino medu.
  • Pripravimo si lahko mešanico medu 98 g z 1 g matičnega mlečka in 1 g propolisa. Mešanico uživamo dnevno.
Seveda ne gre pozabiti tudi na klasično spremljavo prehladnih obolenj in sicer obilico čaja z medom. Ob tem bodimo pozorni, da medu ne dodajamo v vreli čaj, saj se s tem zmanjšajo njegove protivnetne in antioksidativne značilnosti, ki jih v času prehladov najbolj potrebujemo.

Vir: Kapš P. (2012). Zdravljenje s čebeljimi pridelki: apiterapija. Novo mesto: Grafika Tomi.
Fotografije: arhiv ČZS
Ana Janžekovič, svetovalka za zagotavljanje varne hrane ČZS