Članek
Izvedli smo prvo evropsko ocenjevanje medu!
Objavljeno Oct 03, 2024
26.9. smo na Čebelarski zvezi Slovenije, v sodelovanju z Obalnim čebelarskim društvom Koper, izvedli prvo evropsko ocenjevanje medu! Zbrali smo 114 vzorcev medu iz 11 različnih držav (Slovenija, Nemčija, Madžarska, Hrvaška, Avstrija, Slovaška, Litva, Poljska, Romunija, Severna Makedonija in Španija). 10 člansko strokovno ocenjevalno komisijo je vodila dr. Mojca Korošec iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Ostali člani komisije so bili domači in tuji strokovnjaki na področju senzoričnega ocenjevanja medu: dr. Jasna Bertoncelj, dr. Nataša Lilek, dr. Dražen Lušić, dr. Lidija Svečnjak, dr. Nada Vahčić, dr. Gian Luigi Marcazzan, Primož Božnar, Simon Golob in Tina Žerovnik. Ocenjevanje je bilo izvedeno v dveh panelih, skupno pa je bilo 5 kategorij medu: akacijev, cvetlični, gozdni, lipov in kostanjev.

Najboljše tri medove v vsaki kategoriji, bomo razglasili 7.12.2024 na strokovno in kulinarično obarvani prireditvi v Kopru. Prejeli bodo:
  • - Naziv EVROPSKI PRVAK 2024,
  • - edinstvene plakete in priznanja,
  • - logotipe medalj za označevanje nagrajene serije medu,
  • - posebno izpostavitev v Evropskem parlamentu,
  • - analizne izvide o visoki kakovosti in varnosti,
  • - pravico do uporabe laskavega naziva za naslednji dve leti!
Pred razglasitvijo bomo najbolje ocenjene medove analizirali tudi na parametre kakovosti in varnostni. Zmagovalci morajo dosegati višje kriterije kakovosti!

https://www.honey-contest.eu/
https://www.facebook.com/profile.php?id=61563004092441&locale=sl_SI