Članek
Izobraževanje o azijskem sršenu
Objavljeno pred 4 dnevi
Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije, Nacionalnega veterinarskega inštituta ter Zavoda RS za varstvo narave smo se v preteklem vikendu udeležili izobraževanja s področja prepoznavanja, iskanja in zatiranja azijskega sršena.
Na srečo ga v Sloveniji še nismo zabeležili, glede na prisotnost v bližini naših meja pa je le to vprašanje časa. Videli smo, da je res velik predator, ki pleni vse kar najde. Pogosto so na njegovem jedilniku čebele katere pleni pred panjem, ko čebela odleti ali prileti iz paše. Ko je sršenov veliko čebele enostavno obmirujejo na žrelu panja in ne letijo več na pašo ali po vodo, kar lahko vodi celo v propad celotne družine.
Izobraževanje je potekalo na severnozahodnem delu Italije v pokrajini Imperija ob Ligurskem morju, kjer je populacija Azijskega sršena velika in je že ušla iz pod nadzora. Sedaj se predvsem čebelarji z različnimi ukrepi trudijo število sršenov zmanjšati in zaščititi čebele. Poleg lovljenja in ubijanja posameznih sršenov izvajajo tudi označevanje sršenov, jim tako sledijo do gnezda kjer ga uničijo. Zaradi težavnih in nedostopnih terenov je to dostikrat nemogoče zato so začeli z zatiranjem po principu trojanskega konja. Pred čebelnjaki lovijo azijske sršene, nanje v majhni količinah nanašajo strup kateri začne delovati, ko sršen odleti domov v gnezdo. Tam strup povzroči propadanje družine v samem začetku razvoja, saj škoduje zalegi.       
Več o azijskem sršenu si lahko preberete na povezavi https://zrsvn-varstvonarave.si/blog/2024/09/17/poziv-k-preventivnemu-spremljanju-in-javljanju-opazanj-invazivne-tujerodne-vrste-azijskega-srsena/

Več informacij s samega izobraževanja pa v eni izmed prihodnjih številk SČ.

P.S. Na naslovni sliki je Azijski sršen na cvetu bršljana.
 
Aleš Bozovičar, ONS