Članek
Recept za izdelavo mazila z 10 % propolisa
Objavljeno pred 4 dnevi
Propolis mazilo je naravni izdelek, ki združuje lastnosti čebeljih pridelkov in kakovostnih rastlinskih olj. Propolis, ki ga čebele izdelajo iz drevesnih smol, že tisočletja slovi po svojem protivnetnem, antibakterijskem in regenerativnem delovanju. V kombinaciji z oljčnim oljem, ki kožo globinsko neguje in vlaži, ter čebeljim voskom, ki ji zagotavlja zaščito, nastane mazilo, ki je nepogrešljivo pri vsakodnevni negi kože. Dodatek medu daje mazilu dodatne vlažilne in mehčalne lastnosti, kar koži pomaga ohranjati elastičnost in prožnost.

Potrebne sestavine:
  • 630 g hladno stiskano ekstra deviškega oljčnega olja
  • 170 g deviškega čebeljega voska
  • 100 g propolisa (200 ml 60 % zgoščene propolis tinkture)
  • 100 g medu
Postopek:

1. Priprava osnove za mazilo:

V vodni kopeli segrej čebelji vosek na 70 °C, dokler se popolnoma ne raztopi. Vodna kopel omogoča nežno segrevanje, kar ohranja kakovost sestavin.

2. Dodajanje deviškega oljčnega olja:

V ločeni posodi segrej ekstra deviško oljčno olje na 60 °C. Ko je vosek stopljen, olje počasi dolivaj v vosek in medtem neprestano mešaj. Ta kombinacija bo mazilu zagotovila osnovo, ki bo kožo globinsko negovala in zaščitila.

3. Dodajanje propolisa:

Propolis tinkturo segrej ločeno v vodni kopeli na 60 °C in jo počasi vmešaj v mešanico voska in oljčnega olja.

4. Dodajanje medu:

Ko se masa ohladi na 50 °C, dodaj med, ki si ga predhodno segrel na 45 °C. Med je znan po svojih vlažilnih in mehčalnih lastnostih, ki mazilu dodajo dodatno nežnost. Mešanico temeljito premešaj, da se vse sestavine enakomerno povežejo.

5. Vlivanje in hlajenje:

Ko se masa ohladi na temperaturo med 40 °C in 45 °C, jo prelij v pripravljene posodice. Pusti, da se mazilo počasi ohladi in strdi na sobni temperaturi. Mazilo bo po strditvi postalo kremasto in pripravljeno za uporabo.

Mazilo z 10 % propolisa je odlična izbira za vse, ki iščejo naravno, učinkovito in nežno nego kože. Zahvaljujoč sestavinam, ki so skrbno izbrane iz narave, mazilo poskrbi za hitro obnovo kože, jo zaščiti pred škodljivimi vplivi okolja in ji povrne mehkobo ter prožnost. Redna uporaba mazila bo kožo negovala, pomirila in jo ohranjala. Ob pravilni pripravi in shranjevanju mazilo ohranja svoje lastnosti dolgo časa in postane nepogrešljiv del nege kože.

Recept je povzet iz knjige Predelava propolisa, avtorja Vlada Pušnik, 2020.

Več receptov za različne izdelke iz propolisa, pa tudi podrobna navodila o pridobivanju, predelavi in uporabi propolisa, najdete v zbirki knjižic. Te vam bodo pomagale odkriti vse skrivnosti o propolisu in razširitvi svojega znanja o predelavi propolisa.

Knjižica o pridobivanju propolisa
https://www.czs.si/eshop/arti_detail.php?sif_ar=175
Knjižica o predelavi propolisa
https://www.czs.si/eshop/arti_detail.php?sif_ar=177
Knjižica o uporabi propolisa
https://www.czs.si/eshop/arti_detail.php?sif_ar=176
 
Pripravil: Tomaž Samec, svetovalec za zagotavljanje varne hrane pri JSSČ