Članek
​Stanje rastlin Primorska, 27.3.2024
Objavljeno Mar 27, 2024

Današnji pregled stanja na Primorskem je nekoliko presenetil, saj so posamezne lege po podatkih ARSO v ponedeljek beležile 0°C, kar je lahko usodno za cvetoče sadno drevje in cvetne nastavke pri akaciji. Zanimivo, da smo znake pozebe, danes po dveh dneh, beležili le na manjšem deležu dreves, na območju Kraškega, Ajdovskega, Vipavskega in Goriškega območja. Tokrat pozeba ni tako značilno prizadela nižjih leg in dolin, sklepamo, da zaradi večjih količin dežja, dan prej, je bilo v tleh veliko vlage, k razpršeni in blagi pozebi so pripevali tudi vetrovi, ki niso pustili hladnemu zraku, da se je daljši čas zadržal na posameznem območju.
Cvetni nastavki so v povprečju dolgi do 1 cm, razen zgodnjih leg priobalnega dela kjer so nekateri dolgi že do 2 cm. Razlike v razvoju rastlin so enake vsako leto, zato ni to nič nenavadnega. Znakov, da pozeba ni bila huda izkazujejo tudi druge rastlin. Plodovi marelic, breskev in češenj so še vedno zeleni, kar pomeni, da so živi. Več škode je vidno na sadnem drevju, na območju Ajdovščine in Vipave, zaradi sodre, ki je bila v soboto zvečer. Vremensko dogajanje, ki smo ga imeli pretekli vikend bolj sodi v poletni čas ne pa v marec, tudi to je en od znakov podnebnih sprememb.

Prve cvetove na akaciji še vedno pričakujemo okoli 20. aprila, kar je zelo zgodaj. Stanje glede morebitne dodatne škode po pozebi in času cvetenja akacije bomo spremljali tudi v prihodnjih dneh tednih in vas sproti obveščali.
Češnja je na zgodnjih legah v polnem cvetenju, v višji in hladnejši predelih Primorske pa je v prvi tretjini cvetenja. Poleg nje se odpirajo prve jablane in hruške. Tudi rešeljika je na zgodnjih legah pred odpiranjem cvetov in bo ob koncu tedna, ko naj bi bilo vreme ugodnejše že ponudila pašo čebelam. Trenutni izkoristek cvetočih rastlin je zelo slab, saj dnevi niso ugodni za izletavaje čebel. temperature so nekoliko nižje in pogoste padavine ne spustijo čebel iz panjev. Kar se pozna tudi na čebelarskih tehtnicah, ki vztrajno padajo. Pri tistih čebelah, ki ste ob prvem pregledu ocenili pomanjkanje hrane jo sedaj še lahko dodate, da se bodo čebele pravilno razvijale. Sedaj bodo ob pravilni oskrbi iz dneva v dan močnejše in upajmo, da bo za njih paša katero bodo izkoristile.

Naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs