Članek
Stanje rastlin na vzhodu države 1.4.2024
Objavljeno Apr 01, 2024

Danes smo pregledali stanje rastlin na območju Murske Sobote, Goričkega, Lendave, Ljutomera, Ormoža in Ptujskega območja.

Akacija:
Vsako leto nam narava prikaže novo drugačno sliko in tudi letos odkrivamo, da akacija v določenih pogojih prenese lahko tudi rahle negativne temperatur. Negativne temperature, ki so bile pred 14 dnevi so naredile nekaj škode le na najnižjih predelih tega območja in še to pri spodnje ležečih vejah, kar se sedaj opazi v različnem razvoju poganjkov. Ocenjujemo, da je takšnih poganjkov do 10 %, kar ni veliko in ob takšnem stanju v prihodnje ne pričakujemo večjih izgub in slabšega donosa na akaciji zaradi posledic pozebe.
Na zgodnjih legah so cvetni nastavki veliki okoli 1 cm. Kot smo že omenili je letos kljub naglemu razvoju rastlin opaziti njihovo dobro fiziološko stanje. Tudi na akaciji je opaziti veliko število cvetov. Na to dobro stanje vpliva vlaga, ki jo je od lani res v izobilju in omogoča dober razvoj rastlin. Upajmo le, da bo v času cvetenja rastlin vreme toplo in brez padavin, da kljub letošnjemu naglemu razvoju uspemo pridelati akacijev med.
Če ne bomo deležni novih pozeb in če bodo temperature podobne tudi v prihodnje, pričakujemo začetek cvetenja akacije na zgodnjih legah Pomurja med 25. aprilom in 1. maja. Stanje bomo preverjali tudi v prihodnjih tednih, ko bo slika realnejša in tudi napoved zanesljivejša.
Oljna ogrščica:
Oljna ogrščica se je lepo razrasla, je visoka in ima veliko število cvetnih nastavkov. Površine posejane z njo že dobivajo blagi rumeni odtenek, saj se posamezni cvetovi že odpirajo. Kot smo že poročali bo zacvetela 5. aprila, zato je ob koncu tega tedna čas za dovoze čebel na pašo. Ker je razvoje hitrejši skoraj za 15 dni upajmo, da bodo temperature primerne temu času. Površin posejanih z njo je nekoliko več kot lani in prav je, da čebele to izkoristijo.
Ostale rastline:
Trenutno na tem območju cvetijo drevesa sadnega drevja breskve, češnje in prve hruške. V polnem cvetenju je tudi divja češnja. Čebele kljub vetrovnemu vremenu uspejo izkoriščati medovite vire, saj so temperature za ta čas res visoke. Poleg naštetih rastlin cveti tudi regrat, ki ima prav tako dobre pogoje za medenje.

Naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs