Članek
Pregled stanja rastlin na jugovzhodu države z dne 3.4.2024
Objavljeno Apr 03, 2024

Današnji pregled območja Krškega, Brežic in Bizeljskega prikazuje, da je sedaj na tem območju v polnem cvetenju divja češnja in regrat. Poleg cvetijo še pozne slive in zgodnje hruške ter jablana ter prvi lovorikovci.
Na območju krškega kjer so primerne kmetijske površine se opazi rahlo rumeno obarvana polja oljne ogrščice. Katera bo do konca tedna že ponujala pašo čebelam. Površin z njo na tem območju ni veliko je pa lahko dobra podpora ostalim virom, ki jih je sedaj res veliko. Donosov žal ni takšni kot bi si želeli, saj vreme tega ne dopušča, pričakujemo pa, da v prihodnjih dneh se situacija izboljša, saj je napovedano zelo lepo in mirno vreme.
Opazili smo tudi cvetenje prvih javorjev. Prva med njimi sta poljski javor ali maklen ter trokrpi javor, katera sta pri nas zastopana v manjši meri. Imata pa obilo cvetnih nastavkov kar je dobra napoved tudi za gorski javor drug po Sloveniji, vsi javorji so ciklični in letos pričakujemo njihovo leto. Pri nas je v največji meri zastopan gorki javor in v letih, ko ima cvetje predstavlja dober vir medenja. Opazili smo tudi posamezne uši na prve cvetočih javorjih kar je tudi vzpodbuden znak.
Akacija je prav tako v dobrem stanju, pozeba jo za enkrat ni prizadela in izkazuje cvetne nastavke dolžine do 1,5 cm. Čaš cvetenja sedaj še težko ocenimo bo pa zagotovo prej kot pretekla leta.
Upajmo, da se napoved vremena res uresniči, da čebele izkoristijo vse kar narava ponuja in NAJ MEDI!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs