Članek
Dokaz, da imamo varne in kakovostne čebelje pridelke? ANALIZNI IZVID!
Objavljeno Mar 12, 2024

PAKET 1: ČZS zbira vzorce medu za brezplačno analizo določanja kakovostnih in mikroskopskih lastnosti medu(vsebnosti vode, HMF, električne prevodnosti, pelodne slike in senzorične analize).

PAKET 2: Kmetijski inštitut Slovenije zbira vzorce medu za brezplačno analizo na ostanke kemičnih sredstev za zatiranje varoj (kumafos, timol, razpadni produkti amitraza) in ostankov antibiotikov (kontakt: bojana.grofelnik@kis.si , 01 2805 172, veronika.kmecl@kis.si ,01 280 51 64)

Za izvedbo analiz paketa 1 ali paketa 2 potrebujemo 450 g medu. Med naj bo dostavljen v ustrezni embalaži, ustrezno čist in označen tako kot ga daste v prodajo. Vzorec medu je lahko bil pridelan v letu 2023 ali 2024.

PAKET 3: ČZS zbira vzorce cvetnega prahu, surovega propolisa in voska za brezplačno analizo ostankov kemijskih sredstev za zatiranje varoj(vsebnost kumafosa, timola in metabolitov amitraza). Potrebujemo vsaj 100 g cvetnega prahu ali voska oziroma 50 g surovega propolisa. Vzorec voska mora biti ob oddaji pretopljen.

Ob oddaji vzorca je treba priložiti še pristopni obrazec in izjavo, ki ju najdete v priponki za vsak sklop posebej.

Vsak čebelar lahko odda en vzorec medu v sklop 1 ali 2 IN en čebelji pridelek v sklop 3, do zapolnitve prostih mest. Čebelar prejme rezultate analiz z obrazložitvijo in svetovanjem glede na ugotovljeno.

Analize izvajamo v okviru javnega naročila »Analiza čebeljih pridelkov za leto 2024« iz strateškega načrta, ki je financiran iz sredstev državnega proračuna in proračuna Evropske unije.

Več informacij: aljaz.debelak@czs.si ali 01/7296-129.
Aljaž Debelak, svetovalec JSSČ

#varnahrana #društva #čebelarstvo #czs