Članek
Apel državi ... 10 evrov po panju!
Objavljeno Mar 18, 2024

Na otvoritvi ApiSlovenije sem med drugim povedal:

Brez čebel ni opraševanja, brez slovenskih čebelarjev ni slovenskih čebel, če ne bo slovenskih čebel ne bo slovenske hrane, če ne bo čebel, potem ne rabimo nobenih podpor več v čebelarstvu, zato je sedaj skrajni čas, da država prisluhne zahtevi čebelarjev stari že 20 let in slehernemu čebelarju za sleherni panj pomaga. Pred dvajsetimi leti smo imeli zagotovljena finančna sredstva MKGP v ta namen, a ni bilo zakonske podlage, sedaj ta je. Vemo kakšne čebelarske letine imamo zadnja leta, lansko leto recimo 2 kg po panju, ja, 2 kg po panju … zato je bil Občni zbor ČZS jasen in soglasen kaj želimo – zahtevamo – si zaslužimo: podpore za opraševalni servis za vsak panj in zakon za pomoč ob slabih letinah zaradi naravnih nesreč (pozeba, suša, ..) tistim čebelarjem, ki od čebelarstva živijo.
Na žalost pa sedaj vse bolj razumem naše športnike. Tako kot športniki, smo tudi mi že nekaj let paradni konj za hvalo naše države v svetu, a doma nas večinoma politika ne sliši oziroma nas ne posluša.
Spoštovana država, če si čebelarstvo kot eden paradnih konj promocije Slovenije in slovenskega kmetijstva v tujini ne zasluži za opraševalni servis čebel ubogih 10 evrov po panju, potem smo res dobri samo za fotografijo, kot večkrat poudarijo tudi naši športniki.

Že smo zaprosili za sestanek pri predsedniku Vlade, Ministrici MKGP in vseh poslanskih skupinah. Verjamem v pogovor in dogovor. Protestirat si ne želimo, verjamem, da protesta ne želi niti država.

Boštjan Noč, predsednik ČZS

#čebelarstvo #czs #društva #predsednik #aktualno