Članek
​Napoved medenja po prvi tretjini aprila, 9.4.2024
Objavljeno Apr 09, 2024

Prvi dnevi aprila so za nami, tokrat so bili zelo lepi in sončni in spet podiramo temperaturne rekorde za ta čas. Pogled v naravo je čudovit, saj so povsod vidna cvetoča drevesa. Če najprej pogledamo divjo češnjo. Ta bo na območju zgodnjih legah vzhoda, juga in zahoda države cvetela še do konca tega tedna, nekoliko hladnejše lege še do sredine prihodnjega tedna. V osrednjem delu države in na območju štajerske je v začetku drugi polovice in bo cvetela še vse do konca drugega tedna. V hladnejših legah tega območja in na območju Gorenjske ter Koroške je v prvi polovici cvetenja. Te lege so kljub zelo izenačenim temperaturam po Sloveniji vendarle nekoliko hladnejše in je razvoj kasnejši.
Poleg češnje sedaj cveti tudi regrat, ki ima podoben razvoj po posameznih območji kot prej opisana češnja. Cvetijo tudi preostala sadna drevesa, hruške, prva jablana, na območju Gorenjske in Koroške jabolka še ne cvetijo, cvetijo pa še slive.
Cvetijo tudi prve zgodnejše vrste javorjev (poljski javor, trokrpi javor, topokrpi javor, ostrolistni javor). Pri nas so zastopani v manjši meri lahko pa na posameznem območju Slovenije dopolnjujejo pašo k ostalim virom. Vsi sedaj cvetoči javorji imajo veliko cvetov kar pomeni, da bo enako tudi na gorskem javorju, ki je pri nas v največji meri prisoten. Njegov začetek cvetenja pričakujemo v zgodnejših, nižjih legah po 20. aprilu. Na posameznih drevesih poljskega javorja opažamo tudi prisotnost ušic in upajmo, da se razmnožijo in razvijejo tudi na gorskem javorju.
Na vzhodu države in na posameznih njivah Krško – Brežiškega območja cveti oljna ogrščica. Sedaj cveti nekaj dni in čebele koristijo predvsem cvetni prah. Repica bolje izloča v drugi polovici cvetenja in upajmo, da bo vreme dobro tudi takrat.

Glede na temperature akacija hiti z razvojem, na toplih legah juga in zahoda države dosegajo cvetni poganjki že več kot 4 cm dolžine. K sreči so to so res zgodnje rastline, ki prehitevajo vsako leto. V povprečju pa so nastavki dolgi med 2 in 3 cm. Zelo podobna slika je tudi na vzhodu. Tako, da so zelo majhne razlike v razvoju v vzhodni, zahodni in južni regiji. Čas cvetenja glede na trenutno stanje se pričakuje okoli 20. aprila na zahodu in jugu države ter 25. aprila na vzhodu države.
Te cvetovi, ki so že sedaj veliki več kot 4 cm na izpostavljenih legah, na vzhodu države že rahlo belijo in se bodo v prihodnjih dneh že odprli. Tako, da je razvoj letos zelo hiter in težko ocenimo kako bo to vplivalo na mednje akacije. Še bolj zaskrbljujoča je napoved vremena za prihodnji teden in lahko samo upamo, da se temperature ne spustijo po 0 °C oz. da bo hladni val kratek.
Glede stanja akacije na vaših območjih in območji stojišč preverite sami, saj so razlike velike, da ne zamudite dovoza čebel.

Naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs