Članek
V času pomladi, iz poletja v zimo.
Objavljeno Apr 16, 2024

Kaj lahko ob takšnem vremenu še rečemo? Letošnje stanje z vremenom, naravo in razvojem rastlin je res posebno.
V večjem delu države danes sneži, sneg se oprijema tal in rastlin za katere lahko samo upamo, da bodo zdržale težo snega, ki se na njih nabira. Dva dni nazaj smo v več krajih po državi izmerili rekordne temperatura za ta čas, tudi preko 32 °C so bile, danes so skoraj za toliko nižje, saj se temperature približujejo 0 °C.
Razvoj akacije je ne glede na lego in višino skoraj po vsej državi zelo podoben. Prve rastline belijo oz. na zgodnjih legah že cvetijo, takšnih, ki cvetijo ocenjujemo je do sedaj okoli 3 %. Kljub temu, da poganjki na nekaterih rastlinah že cvetijo je večina še zaprtih velikosti med 3 in 4 cm. Opažamo pa, da se prav tako listni poganjki hitro razvijajo, kar pomeni, da porabljajo potrebna hranila za svojo rast. V takšnih primerih je medenje akacije slabše.
Če ne bo negativnih temperatur se bo razvoj nekoliko opočasnil. Vsekakor pa od njih ne moremo pričakovati kaj dosti, sploh ob napovedi, da bo hladno še cel teden. V tem primeru bo bolje izbrati javorjevo pašo. Javor lahko tudi v nekoliko hladnejših temperaturah medi. Cvetovi se že odpirajo, sedaj nekje do višine 400m nad morjem. Kako bo mraz vplival na njih ne vemo.
Takšnega primera še nismo imeli in bo potrebno počakati do otoplitve in prvih znakov donosov na čebelarskih tehtnicah opazovalnih postaj.
Z razvojem napredujeta tudi lipa in kostanj. Predvsem lipa že izkazuje cvetne nastavke, ki jih ima veliko.
Sedaj je pomembno samo to, da v prihodnjih dneh, ko se bo razjasnilo ne bo pozebe. Vse medovite rastline so v tej fazi razvoja občutljive nanjo in škoda je lahko ogromna.
Kakšno bo stanje rastlin po tem hladnemu valu bomo spremljali in vas obveščali.
Vsem skupaj želim pozitivne temperature, veliko mero optimizma in NAJ MEDI!!!

Aleš Bozovičar, ONS

#čebelarstvo #czs #društva #napovedmedenja #aktualno