Članek
​Napoved 2. maj 2024
Objavljeno May 02, 2024

Praznik dela je za nami in verjamem, da ga je marsikateri čebelar izkoristil za delo pri čebelah. Dopoldan je vreme bilo še kolikor toliko ugodno, da se je dalo pri čebelah opraviti nujne preglede. Bojim se, da glede na stanje vag in donosov razvoj čebeljih družin ni takšen kot bi pričakovali za ta čas. Tudi zaloge hrane so lahko nizke, saj z izjemo leg kjer raste akacija in zgodnejši javor donosov ne beležimo.
Akcija je v teh dneh pozitivno presenetila. Kljub vsem vremenskim neprilikam, ki jih je trpela letos in zelo zgodnjemu razvoju je sedaj, ko se je vreme izboljšalo ponudila pašo. Tako, da je marsikatero teorijo o potrebnih pogojih za medenje akacije letos ovrgla. Količina vode, ki je zadostna vse od lani avgusta je omogočila dobro fiziološko stanje rastlin, zato je kljub močnemu olistanju, krajši dolžini dneva, preteklim vremenskim neprilikam zamedila.
V času ohladitve je nekoliko počakala z razvojem predvsem na legah, ki pred ohladitvijo še niso belile. Te lege so zabelile in zacvetele sedaj v času otoplitve. Žal je pa ni ta ohladitev zadržala do te mere, da bi lahko pričakovali zadovoljiv izkoristek te paše, sploh ob vremenu, ki ga imamo sedaj in bo vztrajal vse do sobote. Ker je razvoj med regijami in legami zelo majhen se sedaj približujemo odpadanju cvetnih listov in koncu akacijeve paše. Lege kjer se je akacija odprla v zadnjih treh dneh lahko le ta cveti do konca prihodnjega tedna. Ena iz med leg kjer je akacija najkasnejša je na območju Vremske doline in Ilirske Bistrice. Tu so cvetni nastavki dolgi do 5 cm, še ne belijo. Opažamo pa, da so zelo krhki in že ob rahlejšem dotiku cvetovi razpadajo. Te lege so bile deležne pozebe, vse do -4 °C je bilo. Polege tega je višje dele Ilirske Bistrice pobelil sneg in škoda na akaciji je pričakovana.
Javor se razcveta od nižin kjer je trenutno v polnem cvetu v notranjost gozdov in višje lege. Cveti že na območju Pohorja do višine 600m nad morjem, območju Koroške do višine 500m nad morjem, na Hrušici, okolici Logatca, Vrhnike, Borovnice, na območju Kočevskih gozdov do nadmorske višine 600m nad morjem ter tudi ostalih krajih kjer uspeva. Postopno se bo cvetenje in medenje javorja pomikalo v višje in hladnejše lege. Nizke temperature so škodovale ušem na njemu. Tako, da sedaj potrebujejo ugodno vreme, da se populacije obnovijo in mogoče ponudijo manino pašo.
Trenutno pregledujemo sestoje smreke po državi. Moram priznati, da lažje najdem velikega smrekovega kaparja kot pa sem pričakoval po zimskem vzorčenju smrekovih vejic. Ne morem govoriti o zadostnem številu za obetajočo pašo lahko pa na posameznih legah čebele izkoristijo ta vir poleg ostalih virov, če bo vreme ugodno za njegovo izločanje. Našli smo ga v nižinah na južnem delu Pohorja na območju okoli Celjske kotline, nižjih legah Dolenjske, notranjskih gozdovih in Trnovskega gozda. Poleg kaparja smo zasledili še močno puhasto smrekovo ušico, rdečerjavo smrekovo ušico in sivozeleno smrekovo ušico ta mi je tudi zrasla na vzorcih smrekovih vej, ko sem jih imeli januarja v hiši. Kakšno bo stanje z medenjem bomo videli, prav tako bomo sedaj spremljali ostale kasnejše in višje lege v državi.
Poleg naštetih medovitih rastlin smo preverjali tudi stanje kostanja. Predvsem v osrednjem delu države smo opazili znake pozebe. Odločilnega pomena je imela izpostavljenost določenega območja in ne toliko višina lege rasti kostanja. Opažamo pozeble cvetove in liste na kostanju. Čas cvetenja se tudi pri tej rastlini in lipi zamikata vsaj za čas hladnega vala, ki smo ga bili deležni. Tako, da za velikolistno lipo prve cvetove na zgodnjih legah Nove gorice, Bele krajne in Pomurja pričakujemo okoli 15. maja. Malolistna lipa in kostanj bosta na teh legah tako začela z cvetenjem v zadnjem tednu maja. Če bomo deležni hladnega ali zelo toplega vremena pa se lahko začetek cvetenja premakne ali zamakne za kakšen dan.
Stanje hoje še nismo preverjali in bom sedaj, ko se vreme ponovno stabilizira.
NAJ MEDI!!!
Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs #aktualno