Članek
​Pregled stanja lipe v Posočju.
Objavljeno May 23, 2024

Danes smo pregledali stanje lipe na območju Slapa ob Idrijci, Baški grapi, Kobaridu, Bovcu, Tolminu in Kanalu. Na območju Kanala, kjer je razvoj najhitrejši, velikolistna lipa že cveti, na sončnih legah je odprtih okoli 80 % cvetov v senčnih legah nekoliko manj okoli 60 %. Prve odprte cvetove smo zabeležili tudi na zgodnjih legah v nižinah območja Tolmina ter Slapa ob Idrijci. Če bo vreme ugodno bodo prvi donosi cvetnega prahu iz tega vira zaznani že v nedeljo. Na območju Kobarida, Bovca in Baške grape so cvetovi velikolistne lipe trenutno še zaprti, vendar so nabrekli in se bodo v prihodnjem tednu začeli odpirati najprej na zgodnjih sončnih legah nato se bo cvetenje pomikalo v višje hladnejše lege. Malolistna lipa se začne odpirati od 10 do 14 dni za velikostno tako, da prve cvetove na območju kanala pričakujemo od sredine do koncu prihodnjega tedna. Na območju Tolmina in Slapa ob Idrijci okoli 5. junija na območju Kobarida, Bovca in Baške grape pa med 10. in 15. junijem. V najkasnejših legah še kakšen dan kasneje. Čas cvetenja se lahko pomakne za kakšen dan naprej ali nazaj odvisno od temperatur v prihodnjih dneh. Trenutna napoved za začetek junija prikazuje možen prihoda stabilnega vremena in višjih temperature, če bo tako bo to odlično za cvetenje lipe in lipovca na zgodnjih legah tega območja.
Malo nas edino skrbi plesnenje listov in cvetov. Zaradi velikih količin dežja in posledično visoke vlage se je plesen dobro razvila, kar povzroča odpadanje prizadetih cvetov. Ocenjujemo, da je do 20 % cvetov do sedaj odpadlo. Lipa ob dobrih pogojih zelo dobro medi in cvetov je za enkrat še dovolj in ob takšni sliki ne pričakujemo velikih izgub. Vendar se pa stanje v prihodnjih dneh ne sme nadaljevati in stopnjevati.
Opažamo tudi prisotnost ušic na lipi. Nujno rabijo ugodnejše vreme, da se razvijejo v večji meri in mogoče ponudijo tudi manino pašo.
Prve odprte cvetove malolistne lipe smo danes opazili na območju Nove Gorice in Sežane. Kar je res hitro in s takim nadaljevanjem Primorsko območje čaka res dolgo poletno brezpašno obdobje.

Naj medi!
Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs #aktualno