Članek
Pregled stanja rastlin na Koroškem 22.5.24
Objavljeno May 22, 2024

Danes smo pregledali stanje na severnem delu Pohorja (Kozjak, Lovrenško Pohorje, Ribnica na Pohorju) in na Koroško območje od Brestanice, Radelj, Mute, Dravograda do Črne na Koroškem. Kljub temu, da smo stanje pregledovali le dan po dežju smo opazili kar nekaj povzročiteljev medenja na različnih rastlinah.
Javor je tudi na teh hladnejših predelih Slovenije, v nižinah do 600m nadmorske višine, končuje s cvetenjem, v višjih legah nad 900 m še cveti, vmes opazimo še posamezna drevesa, ki so šele dobro olistala in rabijo samo ugodno vreme za izločanje nektarja.
Nekaj škode je naredila toča na posamezne lege teh območji, katera je padala v preteklem tednu in tam uši na javorju, lipi in ostalih listavcih težje najdemo. Tudi na smreki smo predvsem našli le rdečerjavo ušico, ki je prisotna na majskih poganjkih. Kjer toče ni bilo najdemo javorjevo uš, našli smo tudi uši na lipi, vrbi, kostanju in celo bukvi. Na smreki pa še črno smrekovo uš in sivozeleno ušico. Našli smo tudi posamezne primerke velikega in v višjih legah okoli 700m tudi malega kaparja. Na hoji smo našli posamezne brste ušice, ki kljub dežju ostanejo na brstih in ne migrirajo po drevesu kot zelena hojeva uš, katere danes nismo našli in je tudi dan po dežju nismo pričakovali, saj potrebuje vsaj dva dni ugodnega vremena, da se iz bližine debla vrne na veje in začne sesati.
Trenutno je število kolonij ušic premalo za resnejši obet medenja. Tudi kaparji so zastopani v premajhnem številu. Glavni vir medenja v zadnjem vikendu, ko je bilo lepo vreme je bil na račun javorja. Res pa je, da lahko poleg njega čebele izkoristijo tudi ostale vire, ki smo jih zgoraj našteli in je težko oceniti koliko izkoriščajo posamezni vir. Na nekaterih mikrolokacijah je lahko povzročiteljev več in bodo tudi donosi iz njihovega viri boljši, seveda pod pogojem, da se bo vreme popravilo in stabiliziralo. Do sedaj so bili pogoji za razvoj ušic ugodni in sedaj potrebujejo sonce, da se lahko razletijo po širšem območju, ustvarijo nove kolonije in dosežejo potrebno število, ki bi omogočilo pašo.

Vsem želim čim več lepega vremena in naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs #aktualno