Članek
​Napoved medenja z dne 6.6.2024
Objavljeno Jun 06, 2024

Lahko rečem, da smo končno dočakali sončno vreme in temperature blizu 30 °C. Ko bi tako vsaj bilo skozi cel junij, saj smo tik pred cvetenjem malolistne lipe in kostanja.

Napovedi za čas cvetenja, ki sem jih podal ob zadnjem poročanju kar držijo in na zgodnjih legah Primorske, Bele Krajne, Pomurja in Brežiško Krškega območja že lahko vidimo prve cvetove na kostanju. Na območje Haloz, Slovenskih goric ter nižjih leg Štajerske, Dolenjske in osrednega dela držav z Litijskim območjem pa prve cvetove v toplejših legah pričakujemo od 10. junija naprej. Glede na trenutno vremensko napoved, ko naj bi se temperature vendarle nekoliko dvignile kakšnih kasnitev zaradi tega ne pričakujemo več. Jih pa lahko pričakujemo na najkasnejših lega nad 700 m n.v., če nas bo prihodnji teden res zajel hladnejši val. Na teh legah pričakujemo začetek cvetenja blizu 20. junija ali še kakšen dan čez.
Malolistna lipa je nekoliko zgodnejša in je zacvetela po 1.6., cvetenje se sedaj pomika v višje lege tako, da smo danes cvetove opazili na prisojnih legah na višini 300 m nad morjem. To so prvi cvetovi glavnina se bo na tej višini začela odpirati ob koncu tega tedna. Tako da na območju Kobarida in Ribniško Kočevskega območja začetek pričakujemo malo pred 15. junijem.

Žal velikolistna lipa letos ne omogoča donosa. Je preveč dežja in je prehladno, da bi lahko medila. Ob tem dežju cvetovi hitro rjavijo in odpadajo. Sedaj se je začela odpirati tudi na območju Gorenjske in Koroške in višjih predelov Kočevskih in notranjskih gozdov.
Na posameznih toplejših območjih opažamo na širokolistni in ozkolistni lipi prisotnost listnih uši. Število ni tolikšno kot bi si želeli za obet paše iz tega vira.
Najpomembnejši vir paše v bližini gozdov je trenutno rdečerjava smrekova ušica, ki je prisotna na majskih poganjkih. Njeno izločanje se pomika v višje lege nad 600m nad morjem, kjer so poganjki še dovolj mehki, da lahko vanje zagrize. Ko poganjki dozorijo in olesenijo ta uš propade, ker vanje ne more zagristi in zato ne more sesati drevesnega soka. Mana te uši lahko naglo kristalizira zato bodite pozorni na stanja v panjih.
Uši na hoji so še vedno prisotne. Trenutno je na območju Hrušice in Podkraja največ rjave hojeve ušice. Zelena hojeva ušica je tu še v zgodnji razvojni fazi. Dobro jo opažamo še na območju Javornikov, vznožja Kočevskega roga in severnega dela Pohorja. Stanje hoje bomo še preverjali in vas sproti obveščali.
Vse kar rabimo sedaj je mirno in toplo vreme in NAJ MEDI!!!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs