Članek
​Napoved medenja za drugo polovico junija
Objavljeno Jun 18, 2024

Končno smo dočakali višje temperature in dneve brez padavin. Kar se je začelo odražati tudi na tehtnicah. Glede na vse moram priznati sem pričakoval višje donose skoraj povsod po državi. Malo smo neučakani in kar pričakujemo, da bodo donosi poskočili skupaj temperaturami. Kar je ne nemogoče. Se pa bodo donosi v naslednjih dneh zagotovo dvignili. Predvsem na območjih kjer sta prisotna malolistna lipa in kostanj. Kostanj je v zgodnjih nižjih legah (primorska in jug države) nekje na polovici cvetenja oz. že lahko rahlo čez, ker pri tistih kostanji, ki so zacveteli v času dežja so cvetovi zelo hitro porjaveli in odpadli. Glavnina pa je kljub temu v sredini. Sedaj se odpiranje cvetov pomika v višje lege nekje do 700 m n.v. podobna slika je tudi pri malolistni lipi, le, da je malo zgodnejši in se odpira do višine 800 m n.v. Kar je razlike ob trenutni sliki je ta, da se uši na lipi dobro razvijajo in so posamezna drevesa zelo dobro pokapana. Takšna drevesa najdemo po vsej državi. Uši na kostanju ne opažamo več.
Ob zadnjem poročanju sem z veseljem pisal kako obetajoče je stanje z hojo. Tokratni pregledi prikazujejo slabšo sliko. Zadnji nalivi so naredili veliko škode in je uši dobro spralo.
Pokapanost in pristnost zelene hojeve ušice beležimo v nižinah vzhodnega dela Javornikov. Najbolje trenutni kaže na območju nad cerkniškim jezerom. Mestoma je hoja pokapana tudi na Javornikih v območju Loške doline in na območju Mašuna. Uši opažamo tudi na severnem delu Pohorja. Trenutno najbolje na Ribniškem Pohorju. Opažamo jo še vedno v nižinah Kočevsko Ribniškega območja.
Težava, če lahko temu tako rečem je sedaj lipa in mestoma lahko tudi kostanj, ki sedaj cvetita in čebele izkoriščajo predvsem ta vir paše. Zato dokler bosta cvetela bo ocena kaj čebele izkoriščajo zelo težavna. Dejstvo je, da je vlage v tleh dovolj, da so temperature za kostanj in lipo dobre in naj takšno vreme še vztraja, da čebele izkoristijo te pašne vire, ki so zelo pomembni za bližajočo pripravo čebel na zimo.

Naj medi!!
Aleš Bozovičar

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs #aktualno